Diós marlenka

Hozzávalók:


45 dkg liszt,
10 dkg puha vaj,
2-3 evőkanál akác­méz,
20 dkg kristálycukor,
1 ek. szóda­bikarbóna,
7 mokkásk. ecet,
2 tojás
A krém­hez:
5 tubus cukrozott sűrített tej (ha cukrozatlan sűrített tejet veszünk, főzés előtt oldjunk fel 4 dl-ben 10 dkg cukrot),
35 dkg vaj,
15 dkg darált dió,
3 cl konyak (elhagyható)

Elkészítés:


A sűrített tejet egy jól záródó befőttes üvegbe öntjük, majd vízfürdőben 3 órán keresztül főzzük. Edénybe tesszük a mézet, a cukrot, 10 dkg vajat,a tojásokat, és gőz fölött állandó ke­vergetés mellett besűrítjük.
A szirupot levesszük a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni. Elkeverjük a szó­dabikarbónát egy kevéske ecetben és a meleg sziruphoz adjuk. Beledol­gozzuk a lisztet is, majd hagyjuk állni szobahőmérsékleten 2-3 órát.

Habosra keverjük a vajat,és lassan hoz­zákeverjük a szobahőmérsékletű, karamellizált sűrített tejet, ízesítjük a finomra darált dióval, illetve a konyak­kal. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

A tésztát 5 egyenlő részre osztjuk. Sütőpapíron kinyújtjuk mindegyiket egyformára kör alakúra 2-3 mm vastagra. (tortakarikával le lehet vágni, ha nem szabályos) A sütőlemezre sütőpapírral ráteszük a ki­nyújtott tésztát, 5-7 percig sütjük 180 fokon. Sütőpapírral együtt egy tálcára tesszük a tésztát, majd sorra megsütjük a töb­bi lapot. Hagyjuk tel­jesen kihűlni.

A tésztát és a krémet egy megfelelő méretű tálon rétegezzük, hogy a te­tejére krém kerüljön. Megszórjuk darált dióval, majd alaposan lefedjük frissen-tartó fóliával. Hagyjuk állni szo­bahőmérsékleten néhány órát, hűtő­ben 2-3 napig. Tetejére olvasztott csokit csorgathatunk.