Dubarry csirkemell

Hozzávalók:


8 szelet csirkemell
1 nagy fej karfiol
egy bögre tej
4 dl tejföl
10 dkg liszt
30 dkg sajt
vaj, só, bors

Elkészítés:


A csirkemellet felszeleteljük, kiklopfoljuk, majd egy kis olajon mindjét oldalán hirtelen átsütjük. A karfiolt sós vízben megfőzzük, leszűrjük, kihűtjük. A csirkemellet kivajazott tepsibe sorakoztatjuk a karfiolt ráhalmozzuk, és leöntjük a következő mártással. Vajat felhevítjük, belekeverjük a lisztet, világosra pirítjuk, felengedjük pici tejjel, majd beletesszük a tejfölt és reszelt sajtot, ízesítjük. Az egészet megszórjuk egy kis reszelt sajttal, és előmelegített sütőben pirosra sütjük. Egy tepsiben elkészíthetjük a köretet és a feltétet is. Szerintem nagyon jó tavaszias egytálétel.

Trükkök, tippek, praktikák:


XVI. Lajos udvarában élt egy híres, hírhedt hölgy, Dubarry grófnő. Az is megér egy történetet, hogy lett az alacsonysorból származó lány előbb egy gróf felesége, majd a király szeretője és végül hogy végezte a guillotine alatt.
Ameddig jól ment a szekér Lajos annyira a kedvében járt a hölgynek, hogy a kedvenc zöldségéből kreáltatott ételeket, ami nem volt más, mint a karfiol. Létezik krémes karfiol leves Madame Dubarry nevével, Vincent de la Chapelle konyhájából és a csirkére rásütött karfiolos sajtos változat is.
Vincentről is érdemes említést tenni, mert a maga korában nagy nevet szerzett szakács volt, aki beutazta Portugáliát és Spanyolországot új ízek után kutatva és könyv formájában meg is osztotta tapasztalatait a nagyközönséggel.