8 szelet csirkemell
1 nagy fej karfiol
egy bögre tej
4 dl tejföl
10 dkg liszt
30 dkg sajt
vaj, só, bors
A csirkemellet felszeleteljük, kiklopfoljuk, majd egy kis olajon mindjét oldalán hirtelen átsütjük. A karfiolt sós vízben megfőzzük, leszűrjük, kihűtjük. A csirkemellet kivajazott tepsibe sorakoztatjuk a karfiolt ráhalmozzuk, és leöntjük a következő mártással. Vajat felhevítjük, belekeverjük a lisztet, világosra pirítjuk, felengedjük pici tejjel, majd beletesszük a tejfölt és reszelt sajtot, ízesítjük. Az egészet megszórjuk egy kis reszelt sajttal, és előmelegített sütőben pirosra sütjük. Egy tepsiben elkészíthetjük a köretet és a feltétet is. Szerintem nagyon jó tavaszias egytálétel.
XVI. Lajos udvarában élt egy híres, hírhedt hölgy, Dubarry grófnő. Az is megér egy történetet, hogy lett az alacsonysorból származó lány előbb egy gróf felesége, majd a király szeretője és végül hogy végezte a guillotine alatt.
Ameddig jól ment a szekér Lajos annyira a kedvében járt a hölgynek, hogy a kedvenc zöldségéből kreáltatott ételeket, ami nem volt más, mint a karfiol. Létezik krémes karfiol leves Madame Dubarry nevével, Vincent de la Chapelle konyhájából és a csirkére rásütött karfiolos sajtos változat is.
Vincentről is érdemes említést tenni, mert a maga korában nagy nevet szerzett szakács volt, aki beutazta Portugáliát és Spanyolországot új ízek után kutatva és könyv formájában meg is osztotta tapasztalatait a nagyközönséggel.