Dupla csokis csokitorta

Hozzávalók:


Hozzávalók

» 1 nagy méretű tojás (vagy két kicsi)
» 1 csésze kristálycukor
» 6 dkg tejföl
» 1/4 csésze étolaj
» 1,5 teáskanál vanília kivonat
» 1/2 csésze presszó kávé langyosan vagy hidegen
» 1/2 csésze cukrozatlan kakaópor átszitálva
» 1 csésze liszt
» 1 teáskanál szódabikarbóna
» 1/2 teáskanál sütőpor
» 1/2 teáskanál só
» 1 csésze = 2,5 dl
» A mázhoz (ganache)
» 25 dkg jó minőségű csokoládé
» 3/4 csésze tejszín
» tonkabab

Elkészítés:


A tojást alaposan kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tejfölt, az olajat, vaníliát. Majd jöhet hozzá a kakaópor és a kávé. Keverjük a masszát csomómentesre. A lisztbe keverjük bele a szódabikarbónát, sót, sütőport és adjuk a folyékony anyagokhoz, ezzel is vegyítsük el.
Egy 20x20 centis tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Ne használjunk nagyobb sütőedényt, mert lapos lesz a tészta. Megfelelő még hozzá a 18 cm-es tortaforma is. Jénaiban is süthetjük, ha van ilyen viszonylag kicsi darabunk. Öntsük a masszát az előkészített formába, rázogassuk meg, hogy az esetleges légbuborékok távozzanak, és tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe. Nagyjából 20 perc kell neki, de mielőtt kivesszük, feltétlenül szúrjunk a közepébe egy fogpiszkálót vagy hústűt, és ellenőrizzük le, hogy nem nyers-e a tészta.

Amíg sül a sütemény, készítsük el a ganache-t a tetejére. A tejszínt melegítsük majdnem forrásig, tördeljük bele a csokoládét, és már a tűzről levéve keverjük el erőteljesen a tejszínben az olvadó csokoládét. Végül én belereszeltem egy szem tonka babot, nyilván ha nincs otthon ez elhagyható. Fényes, folyós krémet kell kapnunk.

Ha megsült a torta, tegyük rácsra, hogy kihűljön. Közben négyrét hajtogatott alufóliából készítsünk két hosszú csíkot, ezt tegyük a tepsibe keresztben, amiben a süti sült. Ha a tészta már hideg, tegyük vissza a tepsibe, és öntsük rá a szintén lehűlt ganache-t. Ez azért jó, mert egyrészt a tepsi megtartja a csokikrémet, nem folyik szanaszét, másrészt a fóliacsík segítségével könnyen kiemelhetjük a tortát a formából.