Duplacsokis kókuszkocka

Hozzávalók:


tojás szétválasztva (szoba hőmérsékletű)
15 dkg porrá őrölt nyírfacukor
5 dkg cukrozatlan kakaópor
1 tk. mézeskalács fűszerkeverék
15 dkg 81+%-os étcsokoládé vagy diabetikus csokoládé (amelyikre jobban reagál a szervezetünk)
15 dkg vaj
15 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:


Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (5-ös fokozat gázsütőn), egy kb. 20x25 cm-es tepsit vékonyan kiolajozunk, rásimítjuk a sütőpapírt, és a tetejét is megkenjük kicsit.
A tojásfehérjéből laza habot készítünk, majd kis adagokban hozzáadjuk a nyírfacukor felét, és kemény habbá verjük.
A tojássárgáját a cukor másik felével addig habosítjuk, amíg ki nem világosodik. Ekkor 3 adagban hozzákeverjük a kakaóport és a mézeskalács fűszerkeveréket.
A felvert tojásfehérje kb. negyedét/harmadát belevegyítjük a csokoládés masszába, hogy kicsit lazább legyen, majd beleforgatjuk a többit lágy mozdulatokkal.
Az egész nyers, habos masszát egyenletesen a tepsibe simítjuk, és kb. 15 perc alatt megsütjük.
Kötőtűvel vagy egy éles kés hegyével ellenőrizzük, kész van-e (ha nem marad ragacsos a kötőtű/kés vége, akkor jó). Hagyjuk kihűlni.


kokuszkocka1.jpg



Amíg hűl, összeolvasztjuk egy nem túl mély lábasban a vajat a csokoládéval. Ha kihűlt a piskóta, egy éles késsel a piskótát elválasztjuk a sütőpapírtól, egy recés élű késsel vékonyan körbeszabjuk, majd kockákra vágjuk (nekem 24 db lett).
Egymás mellé készítjük a piskótakockákat, a vajas csokoládét és a tányérra szórt kókuszreszeléket. Egyszerre 4-5 piskótát is beledobhatunk a csokoládéba, szívja csak meg magát, majd egyesével meghempergetjük őket a kókuszban.