E-80 torta (Moha módra)

Hozzávalók:


Hozzávalók

Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
az alsó piskótához:
2 tojás
8 dkg cukor
8 dkg liszt
2 evőkanál olaj
2 evőkanál víz
a dobos laphoz:
2 tojás
5 dkg cukor
5 dkg liszt
1 dkg olvasztott vaj
a csokoládés krémhez:
5 dl habtejszín
50 dkg étcsokoládé
3 evőkanál kakaópor
20 dkg vaj
30 dkg natúr marcipánmassza
a kávés habhoz:
8 dl habtejszín alaposan behűtve
12 púpozott kávéskanál instant kávé porrá őrölve
10 dkg porcukor
2 zacskó Dr.Oetker Zselatin fix
a díszítéshez: kakaópor

Elkészítés:


Ez egy nagyon finom csokoládés-marcipános-kávés torta, eredetileg Auguszt Elemér 80. születésnapjára készült.


Először a csokoládés krémet készítjük el, ennek hűlnie kell. A tejszínt forráspontig melegítjük, majd a tűzről levéve beletördeljük a csokoládét, kézi habverővel simára keverjük, hozzászitáljuk a kakaóport is, és beletesszük a vajat. Sűrű, fényes krémet kapunk, amit hagyunk kihűlni, majd utána hűtőbe tesszük, és nagyjából 15-20 percenként kivesszük, átkeverjük. Amikor már elég sűrű, de még kenhető állagú, akkor már nem kell visszatenni a hűtőbe.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra alsó-felső sütésmódban, a tortaformába sütőpapírkorongot vágunk.
A piskótához nagyon habosra verjük az egész tojásokat a cukorral, ez robotgéppel is legalább 10 perc.
Ezután belecsurgatjuk az olajat és a vizet, majd beleszitáljuk a lisztet is, de ezt már óvatosan, kézi habverővel forgatjuk hozzá. A tortaformába töltjük és nagyjából 10-12 perc alatt megsütjük.
Rácsra csúsztatjuk és hagyjuk hűlni.
A formába újabb sütőpapírt teszünk, és elkészítjük a dobos lapot is. Az egész tojásokat habosra verjük a cukorral, beleszitáljuk a lisztet, beleöntjük az olvasztott vajat is, és kézi habverővel elkeverjük benne.
A masszát a formába töltjük és nagyjából 10 perc alatt megsütjük. Rácsra csúsztatjuk és kihűtjük.
Az átgyúrt marcipánmasszát porcukros deszkán kinyújtjuk a tortaforma méretére.

A torta összeállításához az alsó piskótalap köré állítható tortakarikát kapcsolunk, ha ez nincs, akkor az elmosott formában készítjük el.
A piskótalapra kenjük a csokoládékrém felét, erre rásimítjuk a marcipánlapot, majd rákenjük a csokoládés krém másik felét. Ha a krém még nagyon kenődős, akkor érdemes a rétgezés közben 10-10 percre betenni a fagyasztóba a tortát, így biztosan szépen rá tudjuk simítani a marcipánt is, meg a következő adag krémet.
Ezután rátesszük a dobos lapot, kissé rányomkodjuk.
A kávés réteghez lágy habbá verjük a tejszínt, a két csomag Zselatin fixet közben hozzáadjuk. Ezután tesszük bele a porcukorral elkevert instant kávét, kevés ideig tovább verve a habot.
Ezt a habot simítjuk a dobos lapra, majd a tortát 2-3 órára hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt éles késsel elválasztjuk a karimát a tortától és eltávolítjuk. A tortát a tálalótálra tesszük, tetejére szitálunk kevés kakaóport.