Egri krémes

Hozzávalók:


hozzávalók / 12 adag

A tésztához
30 dkg finomliszt
5 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 db tojás
1 ek cukrozatlan kakaópor
15 g szalalkáli
6 ek tej
A krémhez
6 púpozott ek finomliszt
7 dl tej
3 db tojássárgája
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
A babapiskótás részhez
300 g babapiskóta (36 db)
2 dl tej (felforralva)
2 ek rum
A csokimázhoz
9 dkg tortabevonó
4 ek napraforgó olaj

Elkészítés:


A tésztához
Az átszitált lisztet morzsoljuk össze a vajjal, majd adjuk hozzá a porcukrot, tojást, kakaót és a 6 evőkanál hideg tejjel elkevert szalalkálit.
A tésztát két egyenlő részre osztjuk, kinyújtjuk, és egy nagy tepsi kizsírozott hátlapján egymás után megsütjük a két tésztalapot.
A krémhez
A lisztet összekeverjük egy kevés tejjel (csomómentesre). Hígítsuk fel még egy kicsit a tej egy részével.
A lisztes tejbe belekeverjük a 3 tojássárgáját.
A többi tejet felforraljuk, de még forrás előtt, állandó keverés közben hozzáadjuk a lisztes-tojásos keveréket.
A krémet sűrűre főzzük, majd kihűtjük. Hűtés közben is keverjük meg gyakran, hogy ne legyen csomós!
A vajat keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral. A hideg krémmel dolgozzuk össze a vajas keveréket.
Ennek a krémnek a felét kenjük el egyenletesen az egyik tésztalapon.
A babapiskótás részhez
A babapiskótákat mártsuk bele rövid ideig egyenként a rummal elkevert tejbe, amit előzőleg felforraltunk, és kihűtöttünk. A piskótákat rakjuk szorosan egymás mellé a krém tetejére.
A maradék rumos tejjel egyenletesen kenegessük meg a rárakott piskótákat.
Kenjük rá a krém másik felét, illesszük rá a másik tésztalapot, és jöhet az utolsó lépés, a csokimáz.
A csokimázhoz
Gőz fölött olvasszuk meg a tortabevonót 4 ek étolajjal, öntsük a sütemény közepére a csokimázat, és gyors mozdulatokkal simítsuk el a sütemény tetején.
sütési hőfok: 180°C