Ensaimadas de Mallorca

Hozzávalók:


12 db

Hozzávalók

tészta
200 g finomliszt (tönköly)
30 g friss élesztő
20 g cukor
200 g langyos tej
+
2 db tojás
2 ek olívaolaj
50 g házi vaníliáscukor
300 g finomliszt
1/2 mokkáskanál só
esetleg kevés tej
+
kenéshez
150 g lágy vaj
50 g házi vaníliáscukor
+
szóráshoz
1-2 ek porcukor

Elkészítés:


1) A 20 dkg lisztet elkevertem a cukorral, hozzáadtam a langyos tejet és
belemorzsoltam az élesztőt. Összekevertem és hagytam duplájára kelni (~1 óra).
2) A következőkben dagasztóspirállal dolgoztam.
Az előtésztához (előbbihez) hozzáadtam egyenként a tojásokat,
egyenként beledolgoztam a géppel.
Hozzáadtam az olívaolajat, a vaníliáscukrot, sót, és még 30 dkg lisztet.
Könnyű tésztát dagasztottam.
(Előfordulhat, hogy szükséges még kevés tej (1-2-3 ek) a liszttől és a tojások nagyságától függ).
Lisztezett munkafelületen cipóvá formáztam, letakartam és duplájára kelesztettem.
3) A levegős megkelt tésztát 12 cikké osztottam,
minden egyes darabot kis cipóvá/zsömlévé formáztam.

Újra letakartam és 20 percet pihentettem.
Közben a vajat kissé megolvasztottam (félig, majd elzártam a tüzet)
és a vaníliáscukorral habosra kevertem (habverővel).
Képzeletben 13 felé osztottam.

4) A kis cipókat egyenként oválisra (20 cm x 25 cm) nyújtottam,
majd megkentem 1 rész vaníliás vajjal.

Feltekertem, (mint pl. a bejglit), a bal kezem hüvelyk és mutatóujjával
megcsippentettem a bal végét a rúdnak, a jobb kezemmel pedig
- az óramutató járásával megegyezően - köré tekertem a tésztát.
A végét aláhajtottam.

Tepsire tettem és így jártam el az többivel is.
Végül a tepsin a 13. adag vajjal megkentem a tetejüket.

A tepsin hagytam, hogy újra duplájára keljen (~2 óra).
(Betettem a nem előmelegített/hideg sütőbe, ahol egyenletes a hőmérséklet,
így nem kellett letakarni.)
5) A hideg nem előmelegített sütőben hagytam, a sütőt bekapcsoltam 180 fokra
és 20 perc alatt mosolygós aranybarnára sütöttem.
Langyosan kevés porcukrot hintettem a tetejükre.