Epres charlotte

Hozzávalók:



Hozzávalók 12 szelethez, 22 cm-es tortaformához
a piskótához:
4,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
4,5 dkg fehér tönkölyliszt
7 dkg nyírfaporcukor
4 tojás
a töltelékhez:
25 dkg eper
2,5 dkg nyírfacukor
1/2 citrom leve és reszelt héja
a krémhez:
25-30 dkg eper
5 dl habtejszín
8 dkg nyírfaporcukor
1 vaníliarúd
2 púpozott teáskanál zselatin
a tálaláshoz:
eper

Elkészítés:


A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját kézi mixer segítségével kihabosítjuk a nyírfaporcukor felével. A fehérjét kemény habbá verjük a cukor másik felével, és óvatosan a sárgájához forgatjuk. Adagonként elvegyítjük az átszitált lisztekkel. A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és megkenjük a tészta egyharmadával. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és 30 x 30 cm-es területen eloszlatjuk rajta a maradék tésztát. 170 fokos sütőben kb. 10 perc alatt mindkét lapot megsütjük. Nedves konyharuhára borítjuk a szögletes tésztát, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Az egyik oldalánál fogva a konyharuhával együtt feltekerjük, és hagyjuk kihűlni. A kerek piskótalapot rácsra téve hűtjük ki.
A töltelékhez az epret botmixerrel pürésítjük, elvegyítjük a nyírfacukorral, a citrom levével meg héjával, és állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük (kb. 20 perc). Miután kihűlt, eloszlatjuk a kitekert piskótalapon, majd újra feltekerjük, és 1/2 órát pihentetjük.
A krémhez az epret botmixerrel pürésítjük, összekeverjük a nyírfaporcukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival. A tejszínt kemény habbá verjük, és beleforgatjuk az eperpürébe. A zselatint a csomagoláson lévő utasítás szerint feloldjuk, majd ezt is hozzáadjuk.
Egy kerek tálat kibélelünk folpackkal, és az oldalát szorosan kirakjuk a 1/2-1 cm vastagra vágott piskótatekercs-szeletekkel. Beleöntjük az eperkrémet, majd a tetejére helyezzük a kerek piskótalapot. Ha túl nagy lenne, éles késsel körbevágjuk. A süteményt legalább 2-3 órán át hűtőben pihentetjük.
Tálalás előtt a tetejére tortatálat helyezünk, az egészet óvatosan megfordítjuk, és leemeljük a charlotte-ról a kerek tálat. Aprított eperrel díszítjük.

Tipp: tölteléknek használhatunk kész eperlekvárt is.