220 gramm Paté Sucrée
750 gramm eper
1,5 dl habtejszín
150 gramm cukrászkrém
porcukor
A tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk, kibélelünk vele egy 18 cm-es formát, az oldalán 2,5 cm-re érjen fel a tészta.
Készíthetjük mini tortaformákban is. Én ezeket a Gasztroshopban vettem, 6 db van egyben és kivehető az aljuk. Nagyon szeretem őket!
Nem kell alá vajazni.
20 percre tegyük hűtőbe.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra légkeveréssel (alsó-felső sütésnél 205 fokra).
A tészta alját villával megszurkáljuk, majd sütőpapírral fedjük és lesúlyozzuk pitesúlyokkal vagy babbal, amink van. 40 perc alatt vakra sütjük, de az utolsó 15 percben már vegyük ki a súlyokat és a papírt belőlük.
Ez a mini formák esetében 10 perc elősütés, 5 perc után sütést jelent.
Kivesszük a formából és hagyjuk kihűlni őket.
A túl nagy epreket félbevágjuk. A tejszínhabot felverjük és óvatosan beleforgatjuk a cukrászkrémbe, majd megtöltjük a tésztákat.
A tetejükön felhalmozzuk az epreket, középen púposan.
Mentával vagy bazsalikommal díszítjük, porcukorral szórva tálaljuk.
PATÉ SUCRÉE (520 grammhoz)
250 gramm liszt
100 gramm enyhén puha vaj, felkockázva
100 gramm porcukor átszitálva
1 csipet só
2 szobahőmérsékletű tojás
A lisztet egy tálba öntjük, a közepébe mélyedést nyomunk.
A vajat, a porcukrot, sót a mélyedésbe tesszük.
Apránként dolgozzuk hozzá a lisztet.
Ezután a közepébe ismét mélyedést nyomunk és bele ütjük a tojásokat.
Alaposan összedolgozzuk.
Folpackba csomagoljuk és 1-2 órán át felhasználás előtt hűtőben pihentetjük.
Jól becsomagolva hűtőben pár napig, fagyasztóban akár 3 hétig is eláll.
Felhasználhatóság: alkalmas kis tésztakosárkák készítéséhez.