Étcsokoládé torta,szederrel és mogyorós grillázzsal

Hozzávalók:


Töltelék:
7 dl tejszín
70 dkg étcsokoládé, apróra vágva

Tészta:
25 dkg liszt
1 ek kakaópor
csipet só
5 dkg porcukor
15 dkg hideg vaj, kockákra vágva
2-3 evőkanál jeges víz

Mogyoró grillázs:
23 dkg törökmogyoró
20 dkg cukor
3 ek víz

Tálaláshoz:
2 csésze friss szeder
2 dl tejszín

Elkészítés:


Töltelék:
Melegítsük fel a tejszínt nagyon forróra, de még pont ne forrjon, adjuk hozzá a csokoládé darabokat. Teljesen oldódjanak el benne, ha a csokoládé darabok nagyon visszahűtötték a tejszínt, akkor lehet, hogy egy kis melegítésre a tökéletes olvadás miatt még szükség lesz.
Habverővel keverjük egynemű, sima, habos, krémes állagúra. Tegyük hidegre 15 percre. (Újra habosításra még szükség lehet, mikor kivesszük.)

Tészta:
Keverjük össze robotgépben morzsás állagúra a lisztet a kakaóval, sóval, cukorral és a vajjal.
Lassan adjunk hozzá jeges vizet, hogy a keverék egy csomóba összeálljon. Tegyük a tésztát letakarva a hűtőszekrénybe fél órára.
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
Nyújtsuk ki a tésztát két sütőpapír között akkorára, hogy ki tudjuk vele bélelni egy 26 cm-es kerek piteforma alját és oldalát, és tegyük a fagyasztóba 15 percre.
Amíg a tészta hűl, vágjuk ki a formánál kicsivel nagyobb kört a zsírpapírból a vaksütéshez.
Vegyük ki a tésztát a hűtőből, gyorsan tegyük rá a papírt, amire szórjunk száraz babot, vagy lencsét. Ezzel megakadályozva, hogy a tészta sütés közben elfoglalja a töltelék helyét.
Süssük 12 percig, majd vegyük ki a papírt és a babot (súlyt) és süssük további 10 percig.
Mikor kész hagyjuk 15 percig hűlni, akkor töltsük meg a csokoládés töltelékkel, és hagyjuk még 15 percig pihenni mielőtt minimum 6 órára betennénk a hűtőszekrénybe.
Díszítsük szederrel és grillázzsal, tálaljuk tejszínhabbal, extra adag gyümölccsel és vanília fagylalttal.

Mogyorós grillázs:
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, tegyük a mogyorót egy tepsibe, és süssük 10 percet. Dörzsöljük le alaposan a héját egy rongy segítségével.
Készítsünk elő egy tepsit vagy egy tálcát, amire majd a forró karamellt önteni fogjuk, zsírpapírral (szilikonos a legjobb) béleljük ki, szórjuk rá a mogyorót.
Közepes lángon karamellizáljuk a cukrot és a vizet, nem kell kevergetni, de magára hagyni sem lehet.
Mikor már gyönyörű aranyszínű, akkor nagyon óvatosan csurgassuk a karamellt a mogyorókra.
Mikor teljesen kihűlt egy erős zacskóban egy sodrófa segítségével (vagy turmixgépben) törjük kívánt méretűre.