Év tortája - 2007

Hozzávalók:



A piskótához:
5 dkg vaj
1 evőkanál porcukor
1,5 tojás (vagy 1 nagyobb tojás) sárgája és fehérje
1,5 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál liszt
1 mokkáskanál keményítő (ha nincs, liszttel is helyettesíthető)
A madártej alapkrémhez:
5 dl tej
10 db tojássárgája
13 dkg kristálycukor
3 dkg vaj
1 rúd vanília kikapart belseje
1 evőkanál kristálycukor
8 g zselatin
A krémhez:
70 dkg madártejalap
5 dl tejszínből vert hab
1 dkg zselatin
fél dl víz
Az öntethez:
a maradék madártejalap 1-2 dl tejjel hígítva
A díszítéshez:
habcsók
reszelt csokoládé


Elkészítés:


A vajat habosra keverjük, lassú keverés mellett hozzáadjuk a tojássárgáját, és éppen csak simára keverjük. A tojásfehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük, majd lazán elkeverjük a margarinos résszel. Végül belekeverjük az átszitált szárazanyagokat. A masszából 3 lapot sütünk 220 fokon.

A madártej alapkrémhez a tojássárgáját egy kevés tejjel (kb. 0,5 dl) kikeverjük, majd a többi tejet a nagyobb rész kristálycukorral, a vajjal és a vaníliával felforraljuk. A forró, cukros tejet állandó keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük, majd ismét a tűzre rakjuk, és a keletkező hab eltűnéséig hevítjük, de nem forraljuk fel. Ekkor folyamatos habverővel történő keverés mellett hozzáadjuk az 1 evőkanál cukorral elkevert 8 g zselatint. Ezt a keveréket még fél percig hevítjük, majd botmixerrel összeturmixoljuk. Hideg helyre téve teljesen kihűtjük. Lágy, puding állagú krémalapot kell kapnunk.

A krémhez a madártejalapból 70 dkg-ot kimérve összekeverünk 5 dl tejszínből vert habbal és fél deciliter forró vízben oldott 1 dkg zselatinnal. A zselatinoldatot langyosan tesszük hozzá.

Összeállítás: a tésztalapokat az öntettel meglocsoljuk, majd a tejszínes madártejkrémmel betöltjük. Dekorációként habcsókot és
csokoládéreszeléket használunk.