Kakaós piskóta:
4 tojás
60 g liszt + 20 g cukrozatlan kakaópor
80 g kristálycukor
30 g darabokra tört törökmogyoró + 20 g porcukor
piskóta készítés fotókkal Magyarország tortája recept
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a cukor 2/3-ával és egy csipet sóval. A sárgáját fehéredésig verjük a maradék cukorral majd összeforgatjuk a két masszát. Ezután a kakaós lisztet is hozzászitáljuk és alaposan, de óvatosan összekeverjük. A tészta felét egy tortakarikába öntjük és elegyengetjük a tésztát. A mogyorót összekeverjük a porcukorral és a tészta tetején elosztjuk. 180°Cra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük. A tészta másik felét mogyoró nélkül ugyanígy megsütjük.
Barackpálinkás szirup
50 g víz
30 g cukor
30 g pálinka
A cukrot a vízzel egy edényben felforraljuk majd kiöntjük egy tálba ahol hagyjuk hűlni 1 percig majd a pálinkát is hozzákeverjük.
Barackzselé
4 db barack
30 g cukor
8 g pektin
2 tk. citromlé
kevés fahéj, ízlés szerint
A barackokat megmossuk, meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. Leturmixoljuk a fehéjjal és melegíteni kezdjük. Mielőtt felforrna hozzáadjuk a cukorral elkevert pektint. 5-6 percig főzzük magas hőmérsékleten, folyamatosan kevergetve. Amikor már határozottan látszik a lábos alja keverésnél akkor hozzáadjuk a citromlevet és levesszük a tűzről.
A tortakarika aljába rakjuk a mogyoró-mentes piskótát és meglocsoljuk a szirup felével. Erre öntjük a zselét és a tetejére igazítjuk a mogyorós piskótát, mogyorós felével lefelé, majd rálocsoljuk a maradék pálinkás szirupot.
Barackpálinkás ganache
300 g étcsokoládé
100 g tejszín
50 g pálinka
A csokoládét összedaraboljuk és felolvasztjuk. A tejszínt felmelegítjük és 2-3 részletben a csokoládéhoz keverjük, végül a pálinkát is hozzáadjuk. Ezt a ganache-t öntjük a mogyorós piskóta tetejére. Hűtőbe tesszük amíg a mousset elkészítjük.
Karamell mousse
200 g cukor
2 csipet só
140+80 g tejszín
1 ek méz
25 ml víz
7 g zselatin
2 tojás fehérje
A cukrot karamellizáljuk, ha már szép sötét a színe, hozzáadjuk a sót és a mézet. Eközben 140 g tejszínt felforralunk és apránként hozzáöntjük a karamellhez. Vigyázzunk, mert pörckölni fog. Minél hosszabb nyelű fakanállal, spatulával kevered annál kevésbé fog leégni a kezed Ha hideg tejszínt adnánk hozzá akkor összerántaná a karamellt és újra fel kellene olvasztani, ezért jobb a forró.
A zselatint alaposan elkeverjük a vízben, hagyjuk 3-4 percig duzzadni majd a meleg karamellhez keverjük. Várunk vele egy kicsit, amíg közel konyha-hőmérsékletűre hűl. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és a karamellel óvatosan összeforgatjuk. A tejszínt is habbá verjük és beleforgatjuk. A ganache tetejére adagoljuk. Vigyázzunk, hogy a ganache meg legyen dermedve különben csúnyán össze fog keveredni. Hűtőbe tesszük amíg megdermed.
Glazúr
150 g fehér csokoládé
50 g barackpüré
20 g tejszín
1 ek vaj
A csokoládét felolvasztjuk. 1 barackot megmosunk, meghámozunk, apró darabokra vágjuk és leturmixoljuk. Átpasszírozzuk egy szitán, hogy szép sima legyen. A tejszínnel együtt felforraljuk és az olvasztott csokihoz öntjük. Simára keverjük, de közben vigyázzunk, hogy minél kevesebb levegő buborékot gyártsunk bele. A vajat is hozzáadjuk.
A mousse tetejére öntjük és elegyengetjük. A legegyszerűbben és legszebben úgy tudjuk ezt elvégezni, hogy a tortát döntögetjük amíg eloszlik, nem kenegetjük. Csak akkor öntsük rá, ha a mousse már megdermedt, hogy ne keveredjenek össze a rétegek.
Hagyjuk körülbelül legalább egy órát dermedni, de akár egy éjszakára is a hűtőben maradhatsz. A tortakarikát a legkönnyebben úgy varázsolhatjuk le róla, ha
majd tejszínhabbal, csokoládé lapokkal és mogyoródarabokkal díszítjük.