Expressz croissant reggelire

Hozzávalók:


70 dkg liszt
1 pohár (140 g) joghurt vagy kefír (itt nálam 12 %-os tejföl)
2 dl tej
1 kk. só (itt 1 és fél)
4-5 ek. cukor (itt 2 csapott ek.)
2 tojás
5 dkg élesztő
25 dkg hideg vaj
1 tojás a kenéshez

Elkészítés:



Talán a fotón jól látszik, hogy a feltekerésnél bevágott szárnyakat
kifelé kezdem egy kicsit tekerni,
így kicsit hosszabb és vékonyabb kiflik lesznek.
Még így is akkorák mint a tenyerem! ☺
Csodálatos a tésztája, lágy, levegős, és réteges.

ELKÉSZÍTÉS:
A hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztunk, majd hűtőbe tesszük 1-1,5 órára.
A hűtőből kivéve nyolc egyforma darabra vágjuk, kicsit átgyúrjuk, majd mindet kinyújtjuk jó vékony, kör alakúra.
A hideg vajat sajtreszelőn lereszeljük és körülbelül 7 egyenlő kupacra osztjuk.
Az első lapot kinyújtjuk és eligazítjuk rajta a vajat, erre újra tészta majd vaj jön és így tovább míg végül tészta lesz legfelül.
Most jön a neheze, mert ezt az elég masszív és magas tortát ki kell nyújtani egy óriási kör méretére, úgy kb. 2-4 mm vastagra. A kört egy pizzavágóval 16 részre vágjuk. Lehet 20 is, úgy kisebb kifliket kapunk.
A fotón látható módon a háromszögek szélesebb végét középen bevágva és széthajtva feltekerjük, így nem lesz annyira buci a kifli. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd mehetnek egy éjszakára a hűtőbe, és reggel tojással lekenve, sajttal megszórva, hideg sütőben kezdjük sütni, 180 fokra állítva, kb. 25-30 percig vagy pirosodásig.
Ha nem akarjuk hűtőbe tenni, akkor hagyjuk míg duplájára kelnek, tojással lekenve, sajttal megszórva, mehetnek a 180 fokra előmelegített sütőbe, és szép pirosra sütjük őket.