Fahéjas csillag

Hozzávalók:


Frangipane krém
100 g vaj, puha
100 g cukor
1 db tojás
1 db tojássárgája
1 ek vanília aroma
2 ek liszt
40 g mandula, finomra darálva
Robotgéppel keverjük össze a cukrot a vajjal, adjuk hozzá a tojást, majd ha elkevertük, akkor a sárgáját is. Öntsük hozzá az aromát, végül pedig a liszttel elkevert mandulát is.

Tészta
60 ml víz
180 ml tej
50 g vaj
1 db nagy tojás, szobahőmérsékletű
50 g cukor
2 tk élesztőpor
450 g liszt
csipet só

Tészta tölteléke
50 g vaj, olvasztva
4 ek fahéj és 100 g cukor keveréke

A virág közepébe
3 db alma, hámozva, szeletelve
60 ml tej (tésztára)
1 tk cukor (almára)
3 ek vaj, olvasztva (a végén az egészet megkenni)

Elkészítés:


A tésztához egy kis edényben olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a vizet és tejet. A keveréket keverjük/hűtsük szobahőmérsékletűre. Adjuk hozzá a cukrot, a tojást és az élesztőt, hagyjuk meleg helyen 5 percig.
Egy másik tálban kézi habverővel keverjük össze a lisztet és a sót.
Keverjük össze a nedves és a száraz hozzávalókat, gyúrjuk lisztezett deszkán sima tésztává, kb. 5 perc.
Tegyük a tésztát olajjal kikent edénybe, forgassuk meg benne, hogy a vékony olajréteg körbevegye, takarjuk le nedves ruhával és hagyjuk duplájára kelni (kb. 2 óra).

Öntsük a tésztát enyhén meglisztezett felületre. Vegyünk ki belőle egy nagy tojás méretű darabot, tegyük félre. A maradék tésztát osszuk négy egyenlő részre. Mindegyiket nyújtsuk ki 23 cm átmérőjű kör alakra.
Az első kinyújtott kerek tésztát kenjük meg a vaj negyedével és szórjuk meg a fahéjas cukor harmadával,
tegyük rá a második kerek lapot, ezt is kenjük meg ¼ rész vajjal, és 1/3 rész fahéjas cukorral,
következik a harmadik lap, ismét ¼ rész vaj és 1/3 rész fahéjas c ukor,
végül fedjük le a negyedik kerek tésztalappal, és a kenjük meg a maradék ¼ rész vajjal.
Vágjuk le a széleit, hogy tökéletes kör alakú legyen. Tegyük félre a nyesedéket.
Egy hegyes, éles késsel vágjuk a szélétől 1,5 cm távolságot meghagyva 8 részre (lásd kép!).
Ezeket a háromszögeket most középen vágjuk fel, hogy át tudjuk rajta bújtatni a tésztát, vigyázzuk most már egyik oldalon se vágjuk végig a rést (lásd kép!).