• 50 dkg finomliszt
• 5 dkg margarin
• 7 dkg cukor
• 3 dkg friss élesztő
• 2 db tojássárgája
• 2,5 dl tej
• 15 teáskanál lekvár/ dzsem
Az élesztőt a langyos, cukrozott tejbe morzsoljuk, és hagyjuk felfutni. Közben egy tálban a lisztet, a puha margarint és a tojássárgát elmorzsoljuk.
Ha az élesztő felfutott, hozzátesszük a lisztes keverékhez és összedolgozzuk a tésztát, ha ragad, akkor még egy kis liszt mehet bele.
Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük kb. fél óra alatt. Ezután átgyúrjuk, és 2 cm vastagságúra kinyújtjuk, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Körülbelül 30 db fánkot kapunk így.
Sütőpapírral kibélelt tepsire rakosgatjuk a korongokat szellősen, mert még kelni fognak, majd egy stampedlis pohár aljával mélyedéseket nyomunk a közepébe, ebbe tesszük a kb. mokkáskanálnyi mennyiségű lekvárt. Legyen a lyuk minél mélyebb, mert a lekvár a meleg hatására nekem egy kicsit kibugyogott, főleg a sűrűbb fajta, a folyósabb bent maradt a mélyedésben.
Előmelegítjük a sütőt, közben még a tepsiben hagyjuk kelni a fánkokat. Gázsütőben 160-165 fokon kb. 20 perc alatt kész. Kakaóval, kávéval, porcukrozva vagy lekvárba mártogatva is nagyon finom.
Inkább kelt tészta, mint zsíros, tocsogós fánk, de ennek köszönheti, hogy a reggeli gyomor minden gond nélkül befogadja egy meleg ital mellett.