Flan patissier

Hozzávalók:


hozzávalók / 8 adag

A tésztához:

20 dkg liszt
10 dkg vaj
3 dkg porcukor
1 csipet só
4 ek hideg víz
A krémhez:

1,5 l magas zsírtartalmú tej
36 dkg cukor
5 tojás + 3 tojássárgája
24 dkg kukoricaliszt
2 rúd vanília
1 tk vanília aroma

Elkészítés:


Keverjük össze a tészta hozzávalóiból a lisztet, a cukrot és a sót, majd kis darabokban adjuk hozzá a vajat.
Mossuk meg a kezünket hideg vízzel, majd nagyon gyors mozdulatokkal (hogy a vajnak ne legyen ideje megolvadni a kezeink között), gyúrjuk össze a fenti hozzávalókat 4 ek hideg vízzel, míg egynemű tésztát nem kapunk.
Nyújtsuk ki a tésztát kör alakúra, és olyan méretűre, hogy a torta formánkat kibélelje, és a szélek felett még kb 1 cm-re nyúljon.
Béleljük ki a tortaformát a tésztával, majd a fennmaradó 1 cm-es kis részt hajtsuk a tortaformán kívülre, és nyomkodjuk hozzá. (Ha ezt nem tesszük meg, sülés közben a szélek rá fognak kunkorodni a süteményre, és elrontják az esztétikáját.) Ezt követően tegyük a tésztát + tortaformát a hűtőbe.
A krém hozzávalói közül verjük fel a tojást a kukoricaliszttel, vanília aromával, és 2 dl tejjel.
A vaníliarudakat hosszában hasítsuk fel egy éles késsel, a benne lévő magocskákat kaparjuk ki, majd adjuk a fenti keverékhez.
Az egész keveréket szűrjük le, hogy megszabaduljunk az esetleg belekerülő, nagyobb vaníliadarabkáktól, és egyéb egyenetlenségektől.
A maradék tejet és cukrot keverjük össze, és egy lábosban melegítsük fel forráspontig, majd húzzuk le a tűzről, adjuk a vaníliás keverékhez, és robotgéppel veressük kb 10 másodpercig magas fokozaton.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Az egész keveréket öntsük vissza a lábosba, és nagyon alacsony hőfokon, folyamatos, intenzív keverés mellett melegítsük, míg be nem sűrűsödik kb puding sűrűségűre. Ha kellően alacsony fokozaton tesszük, ez a folyamat elég sokáig fog tartani, ez azonban elengedhetetlen a tökéletes flanhoz! Ha túl magas fokozaton melegítjük, vagy nem kevergetjük folyamatosan, pillanatok alatt csomóssá válik!
A besűrűsödött keveréket öntsük a hűtőből kivett tésztára, majd azonnal tegyük be a sütőbe.
8-10 percenként ellenőrizzük, és ha a sütemény teteje már sötétbarna, vagy sűrűn sötétbarnával pettyezett, ellenőrizzük tűpróbával. Ha még nem sült át, vegyük le a hőfokot 150 fokra, és így süssük tovább. A sütési idő 30-40 perc lesz összesen.
Ha a sütemény elkészült, a tortaformából kifordított kis szeleket vágjunk le. A kihűlt süteményt tegyük hűtőbe minimum 3 órára fogyasztás előtt.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés