Flódni torta 2013. január 21.
Hozzávalók
24 cm-es tortaformához
a tésztához:
• 50 dkg liszt
• 20 dkg libazsír
• 10 dkg cukor
• 2 tojás
• 1/2 citrom leve
• csipetnyi só
az almás töltelékhez:
• 1 kg alma
• 10 dkg cukor
• 1 kávéskanál fahéj
• 1 evőkanál búzadara
a mákos töltelékhez:
• 10 dkg darált mák
• 10 dkg porcukor
• 1 citrom héja
• 2-3 evőkanál olvasztott libazsír
a diós töltelékhez:
• 10 dkg darált dió
• 10 dkg cukor
• 2-3 evőkanál olvasztott libazsír
a kenéshez:
• 1 tojássárgája
• 1 kávéskanál tej
• 2-3 evőkanál sárgabaracklekvár
Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, és fél órán át pihentetjük.
Meghámozzuk és nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük az almát. A cukorral és a fahéjjal megpároljuk úgy, hogy ne maradjon alatta lé. Elkeverjük benne a búzadarát, és kihűtjük.
A mák- és a diótöltelék hozzávalóit a libazsír kivételével külön-külön összekeverjük.
Négy egyenlő részre osztjuk a tésztát, és három részből a forma méretével azonos nagyságú lapot nyújtunk. A formába helyezzük az első lapot, és rátesszük a máktölteléket. Meglocsoljuk libazsírral, és befedjük a második lappal. Erre kerül az almatöltelék, majd a harmadik lap, és végül a diótöltelék, amelyet szintén meglocsolunk libazsírral. Kettéosztjuk a negyedik lapot, és mindkettőt kinyújtjuk. A diótöltelékre helyezzük az elsőt, megkenjük sárgabaracklekvárral, és ráterítjük a másikat.
A sütemény tetejét átkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, amelyet villa segítségével tetszőlegesen mintázhatunk. 180 fokra melegített sütőben 35-40 percig sütjük.