Főispánné remeke

Hozzávalók:



A tésztához:

15 dkg zsír (20 dkg margarint használtam helyette)
15 dkg porcukor
4 tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
30 dkg finomliszt
1 csipet só
1/2 csomag sütőpor
citromlé szükség szerint
A tészta lekenéséhez:
baracklekvár
A szóráshoz:
fél maréknyi durvára vágott dió
A habhoz:
4 tojásfehérje
1 csipet só
1/4 citrom leve
15 dkg porcukor
Továbbá:
25 × 39 cm-es sütőpapírral bélelt tepsi
A tészta hintéséhez:
porcukor

Elkészítés:


A tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi citromlével, hogy könnyen sodorható állagú legyen. 1/2-1 órára hidegen tároljuk. A tészta 3/4 részét tepsi nagyságúra sodorjuk és sodrófára tekerve az elkészített tepsibe helyezzük. Megkenjük jó vastagon baracklekvárral, a vágott dióval megszórjuk és 180°C-ra előmelegített sütőben majdnem készre sütjük (kb. 20 perc).

Ezalatt a tojásfehérjéket a cukorral és a citrom levével kemény habbá verjük. A megmaradt tésztát 1 mm-re kisodorjuk, és egy derelyevágóval felcsíkozzuk. A majdnem kész tésztát kivesszük a sütőből, a tojáshabot rákenjük, a csíkokból rácsot készítünk rá, és visszatoljuk a sütőbe. Világosra sütjük. A vékony rácsozat átsül, a habnak csak száradni kell. Ha kezdene barnulni, akkor fedjük be fóliával. Gyors, finom, olcsó nagy tepsi sütemény.