Gesztenyés csillag kalács

Hozzávalók:


25 dkg liszt
2 dkg élesztő
5 dkg cukor
0,5 dl tej
5 dkg vaj
1 db tojás
25 dkg cukrozott gesztenyepüré
2 dkg jégcukor a szóráshoz
1 evőkanál tej a kenéshez

Elkészítés:




DEC
15
Gesztenyés kalács




Imádom a gesztenyét ! Mindenféle formában : sütve , főzve , húsok mellé köretnek , vagy bele tölteléknek és természetesen édességként is . Ez a kalács nem ma készült el , hanem a múlt hónapban és megjelent a Kifőztük 10. számában is . Azt hiszem , hogy ez az egyik legszebbre sikerült kalácsom , amit valaha készítettem . Nem mellesleg nagyon finom :))) !






Hozzávalók :


25 dkg liszt
2 dkg élesztő
5 dkg cukor
0,5 dl tej
5 dkg vaj
1 db tojás
25 dkg cukrozott gesztenyepüré
2 dkg jégcukor a szóráshoz
1 evőkanál tej a kenéshez

A lisztet dagasztótálba tesszük , a közepébe kis fészket alakítunk ki . Belerakjuk a cukrot majd rámorzsoljuk az élesztőt , végül felöntjük a meglangyosított tejjel . Meleg helyre tesszük és hagyjuk , hogy 15 perc alatt az élesztőnk felfusson . Hozzáadjuk a tojást és addig gyúrjuk , amíg a tésztánk szép sima felületűvé válik . Ekkor kis cipót formázunk belőle és letakarva , meleg helyen 30 percig kelesztjük . Miután megkelt lisztezett felületen 35x45 centiméteres téglalappá nyújtjuk . A gesztenyepürét krumplinyomó segítségével a tésztára nyomjuk , ügyelve arra , hogy a masszából mindenhova egyenletesen jusson.




A tésztát a hosszabbik oldala mentén feltekerjük .




Koszorút formázunk belőle és sütőpapíros lemezre tesszük .





A tetejét lekenjük tejjel , majd egy éles kés segítségével csillag alakzatban bevagdossuk ( ne túl mélyen !!! ) .









Az így kialakult csillag formát szórjuk meg jégcukorral .





A kalácsot további kelesztés nélkül tegyük 180 fokos sütőbe és 25-30 perc alatt süssük szép vörösbarna színűre .

A facebookon is követhettek, itt tudtok csatlakozni hozzám.





Közzétéve ennyi ideje: 15th December 2010, szerző: Tücsök Bogár
Címkék: gesztenye kalács kelt tészta

21 Megjegyzések megtekintése

Bianka2010. december 15. 13:53
Gyönyörűséges

Válasz

4Gyerek2010. december 15. 13:58
Rendelek. Egy egész csillagos karikával. Mert gesztenyés, mert bíztos nagyon finom, mert gyönyörű, mert....mert....mert....

Válasz

Anonymous2010. december 15. 15:01
jajj en is kerek lecci lecci... imadom a gesztenyet en is minden formaban.... szerintem kiprobalom ;-)Eva

Válasz

Tücsök Bogár2010. december 15. 15:22
Bianka !
Köszönöm szépen !

4Gyerek !
Már szabad ? Jobban vagy ?

Éva !
Nem fogod megbánni . Nálunk nagyon gyorsan elfogy :) .

Válasz

Anazar2010. december 15. 15:27
Csinos lett a csillag rajta!

Válasz

Ditta2010. december 15. 15:59
Ez valami mese szép lett!

Válasz

Mézigörl2010. december 15. 16:43
Tücsök! Képzeld, én is ma gesztenyéset készítettem! :-)) Nagyon guszta a kalácsod, szívesen elfogadnék egy szeletet! :-)))

Válasz

Tücsök Bogár2010. december 15. 17:26
Anazar , Ditta köszönöm szépen :)

Mézigörl ! Már láttam a FB-on :) , esz a penész , mert a lányok nem eszik meg a sült gyümölcsöt . Úgyhogy cserét ajánlanék én ugyanis szeretem :) !

Válasz

lenka12010. december 15. 18:05
Nagyon szép ez a kalács, és biztos finom is!!!

Válasz

mariam2010. december 15. 19:36
Nagyon mutatós, szép lett! :-)

Válasz

4Gyerek2010. december 15. 20:33
Hát hivatalosan nem szabad, főleg ekkora mennyiséget, de egy szeletkével bevállalhatnék. Érzem. Ha rosszul esne (s ugyan miért), csak akkor lenne felejtős.
Asszem virtuális előfizető leszek a menzádon.
Társul még valaki mellém?

Válasz

Paprika&Paprika2010. december 15. 20:35
Ez egy igazi ajàndèk nekem !
E'n is imàdom a gesztenyèt !!
Termèszetesen le fogom màsolni!;-)

Válasz

Elif2010. december 16. 2:19
Fantasztikus jól néz ki!

Válasz

Anonymous2010. december 22. 14:12
Csak egy kérdés: ha ma elkészítem, akkor tudom vinni 25-26-án ajándékba? Nem megy tönkre/szárad ki,stb? Köszi, Enikő

Válasz

Enca2010. december 22. 14:15
Csak egy kérdés: a vajat ugye a tésztába gyúrod bele? Köszi, Enikő

Válasz

Tücsök Bogár2010. december 22. 14:33
A kalács elvileg 3-4 napot kibír jól becsomagolva. A vajat pedig a kalács tésztájába teszem .

Válasz

Anonymous2010. december 27. 14:32
Nagyon szép a kalács és persze finom is.Meg csináltam.De az enyém nem lett ilyen szép,de fini lett.Köszi a recit.

Válasz

Lora2011. szeptember 13. 15:08
Ezt is elkészítettem, bár volt egy két baki, például kicsit szétrepedt sütés közben , illetve a tészta nem igazán akart megkelni, de a végeredmény nagyon finom lett.
Lányom imádja a gesztenyét, azt hiszem sűrű vendég lesz nálunk:)

Válasz

Tücsök Bogár2011. szeptember 13. 15:17
Lora!
Ez elég gyakran készül nálunk, mert a lányok is nagyon szeretik a gesztenyés dolgokat. A kelesztésnél nem tudom, hogy mi lehetett a hiba, nekem még sosem volt vele gondom.

Válasz

Anonymous2012. december 12. 20:30
Bocsánat, sajnos nem ismerem a jégcukrot. Mivel lehet helyettesíteni. Köszönöm. Meg fogom sütni.

Válasz

tüncsike2013. október 18. 16:30
Szia!Azt szeretném kérdezni,hogy nem lesz kicsit száraz a töltelékben a gesztenye ? Bocsi,köszi .

Válasz



TücsökBogár konyhája
Flipcard
Pages
LegutóbbiDátumCímkeSzerző
Dec 15th
Dec 12th
Dec 10th
Dec 5th
Dec 3rd
Dec 1st
Nov 25th3
Nov 24th
Nov 20th
Nov 18th
Nov 17th
Nov 14th
Nov 13th
Nov 12th
Nov 6th2
Oct 15th
Oct 13th
Oct 10th
Oct 8th
Oct 3rd
Sep 26th
Sep 22nd1
Sep 15th
Sep 10th
Sep 1st
Aug 26th5
Aug 19th
Aug 18th
Aug 8th
Aug 5th
Aug 4th
Jul 31st
Jul 25th
Jul 9th
Jul 7th
Jul 3rd4
Jun 30th1
Jun 28th
Jun 27th
Jun 24th
Jun 23rd
Jun 22nd
Jun 15th5
Jun 12th
Jun 10th
Jun 8th
Jun 7th1
Jun 5th
Jun 4th
Jun 2nd
May 29th3
May 28th
May 26th
May 23rd1
May 22nd
May 21st
May 20th2
May 17th2
May 16th
May 14th
May 12th1
May 10th
May 7th
May 6th
May 4th4
May 3rd
Apr 29th
Apr 28th1
Apr 26th
Apr 25th
Apr 24th1
Apr 22nd2
Apr 19th
Apr 16th
Apr 14th






Betöltés
SZERZŐI JOGVÉDELEM: A blogomban megjelenő minden tartalomra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI.. Dynamic Views sablon. Sablonképek: Raycat. Működteti a Blogger.