Grattan burgonya

Hozzávalók:


70 dkg burgonya (hámozott)
250 ml főzőtejszín
200 ml tej
3 csipet só (vagy ízlés szerint)
3 csipet fekete bors (vagy ízlés szerint)
1 db babérlevél (nagy)
20 g margarin (tepsi kenéséhez)
5 dkg sajt (tetejére)

Elkészítés:


Előző nap megtisztítjuk a burgonyát, és vékony szeletekre vágjuk.
Beletesszük egy fazékba, ráöntjük a tejszínt és a tejet, beledobjuk a babérlevelet. Sózzuk, borsozzuk, majd folytonos keverés közben megfőzzük a burgonyát. A tejszínes tej jelentős részének teljesen el kell főnie!
Amikor elkészült, a főtt burgonyát a tejszínes zafttal együtt egy kisebb, margarinnal vékonyan kikent tepsibe, jénai tálba öntjük, és egyenletesen elrázogatjuk. Kihűtjük, majd egy napra a hűtőbe tesszük. Ez idő alatt a köretünk teljesen "megköt" stabil, szilárd állagú lesz.
Másnap ebéd előtt kb fél órával kivesszük a hűtőből, majd pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki (a szaggatót érdemes lisztbe mártani).
Margarinnal megkent tepsibe tesszük, reszelt sajtot teszünk a tetejére, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Bármilyen húsétel vagy rántott zöldség illik hozzá.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 30x40 cm