Grízes tészta

Hozzávalók:


A tésztához
350 g tészta - szélesmetélt (száraz)
1 L víz
1 csipet só
A grízhez
1 evőkanál étolaj
120 g búzadara
180 ml víz (meleg)
A tálaláshoz
házi lekvár
porcukor

Elkészítés:


tésztát a csipet sóval feltesszük főzni. Ahogy a leírás a tésztán úgy főzzük meg azt. Amíg ez fő addig a darát is elkészítjük.
2
Az olajon megpirítjuk a búzadarát, állandó kevergetés mellett, mert az elején lassan, de aztán ha elindul, hamar pirul, és gyorsan le is tud égni.
3
Ha megpirult, hozzáadjuk a meleg vizet, elkeverjük, (egyrészt vigyázzunk, a kicsapódó gőzzel, mert forró, másrészt ne ijedjünk meg egybe fog állni a gríz, de ahogy keverjük, jó lesz az) és addig pároljuk kis lángon, míg a víz elpárolog belőle, a dara megpuhul. Ez csak 1-2 perc
4
Levesszük a tűzről. A kifőtt tésztát hozzáöntjük és elkeverjük.
5
Frissen, porcukorral meghintve, lekvárral tálaljuk! :)