1,5 dl tej,
15 dkg porcukor,
20 dkg darált dió,
5 dkg mazsola,
fél citrom reszelt héja,
1 evőkanál rum,
csipetnyi őrölt fahéj,
1 dl tejszínből vert hab,
12 darab kész palacsinta,
2 dkg vaj vagy sütőmargarin
a csokoládéöntethez:
10 dkg porcukor,
2 tojássárgája,
3 dl tej,
1 csapott kiskanál finomliszt,
1 csomag vaníliás cukor,
1 dl főzőtejszín,
15 dkg étcsokoládé,
0,3 dl rum
1. A tejet a porcukorral fölforraljuk, a diót beleszórjuk. A tűzről levéve a mazsolát belekeverjük. A reszelt citromhéjjal, a rummal meg a fahéjjal ízesítjük. Ha kihűlt, a habbá vert tejszínnel lazítjuk.
2. A palacsintákat ezzel a lágy diókrémmel megtöltjük, háromszögletűre hajtjuk, vajjal kikent tűzálló tálba egymás mellé fektetjük.
3. Az öntethez a cukrot a tojássárgájával, 1 deci tejjel meg a liszttel simára keverjük. A többi tejet a vaníliás cukorral, a tejszínnel és az összetördelt csokoládéval addig forraljuk, amíg az utóbbi teljesen föl nem olvad benne. A lisztes keveréket beleöntjük, habverővel kevergetve 3 percig forraljuk, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik. A tűzről levéve a rumot is belekeverjük.
4. A palacsintákra öntjük, és közepesen forró sütőben pár perc alatt együtt átmelegítjük, de vigyázzunk, nehogy megégjen és kiszáradjon.
Jó tanács
- Külön-külön letakarva a töltött palacsinta 2 napig, a
csokoládémártás 4-5 napig eláll a hűtőszekrényben.