600 g finomliszt
50 g cukor
3/4 tk. só
2 dkg friss élesztő (vagy 7 g szárított)
180 ml tej
60 ml víz
100 g olv. vaj
3 tojás sárgája
Habcsók:
3 nagy tojás fehérje
csipet só
1 tk. vanília eszencia
100 g cukor
Töltelék:
forró csokoládépor
őrőlt dió
Lehet, hogy egy kevés tejet kíván még a tészta, a tojások nagyságától függően. Dagasztás után kelesztés következett, majd lisztezett felületen ketté vettem a megkelt tésztát. Egy-egy sütőpapíron külön-külön kinyújtottam őket téglalap formára, kb. 2 mm vastagra. Az első tésztára kentem a hab felét, majd megszórtam jó vastagon forró csokoládéporral. Nekem volt itthon saját készítésű, amibe kandírozott narancsot is tettem még valamikor.
A tésztát feltekertem, mint a beiglit, majd hosszában egy éles késsel ketté hasítottam. Kifordítottam a két fél tésztát, hogy a vágott felük legyen felfelé, majd összetekertem őket, ügyelve, hogy a vágás végig felül maradjon.
A maradék habba óvatosan beleforgattam 3-4 púpozott evőkanál őrőlt diót és egy citrom reszelt héját, majd ezt kentem a másik kinyújtott tésztára. Ugyanúgy feltekertem, ketté hasítottam, megcsavartam, majd a sütőpapír segítségével átemeltem egy nagy tepsire. A két tekercs elfér egymás mellett. Hagytam kb. 30 percig, hogy ismét megkeljenek, majd 180 fokra előmelegített sütőben sütöttem kb. 20-25 percig őket.
Bár kevésbé fotogének, mint az előző, de mint már mondtam sokkal finomabbak lettek. A töltelék ebben a formában úgy tünt, mintha legalább dupla mennyiség lenne, a habcsók nem sült bele teljesen a tésztába, egészen különleges ízt adott neki. Egyértelműen a csokis lett a nyerő, azt még langyosan eltüntette a kis családom.