Habos citromtorta

Hozzávalók:


25 dkg omlós tészta
másfél dl citromlé
3 evőkanál kukoricakeményítő
9 dkg kristálycukor
3 db reszelt, héja citrom
3 dl hideg víz
3 db tojássárgája
6 dkg darabolt vaj
A fehérjehabhoz:
3 db tojásfehérje
1 teáskanál barna cukor
18 dkg kristálycukor
A kikenéshez:
igény szerint vaj
A munkafelületre:
igény szerint liszt

Elkészítés:


1. Egy 25 cm-es kerek sütőformát kivajazunk. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd a formába nyomkodjuk. A kilógó széleket levágjuk. Villával beszurkáljuk az alját, 20-30 percre a hűtőszekrénybe tesszük, majd sütőpapírral kibéleljük, és babbal megtöltjük. Előmelegített sütőben 200 °C-on 15 percig sütjük. Ekkor eltávolítjuk róla a sütőpapírt és a babot, s további 10 percre visszatesszük a sütőbe. Kivesszük, és a sütő hőmérsékletét 150 °C-ra állítjuk.
2. A kukoricakeményítőt, a cukrot és a citromhéjat lábosba tesszük. Kevés vízzel elkeverjük, hogy sima krémet kapjunk. Lassan hozzáadjuk a maradék vizet és a citromlét. Közepes lángon folyamatosan keverve felforraljuk. 1 percig gyöngyözve főzzük, amíg sima és fényes lesz. Levesszük a tűzről, egyenként belekeverjük a tojássárgájákat, aztán a vajat. A lábost egy tál hideg vízbe tesszük, hogy lehűljön, majd a tölteléket rákanalazzuk a tésztára.
3. A habhoz felverjük a tojásfehérjéket. Apránként hozzáadjuk a cukrot, közben jól elkeverjük. A fehérjehabbal befedjük a tölteléket. Hullámosra alakítjuk, és megszórjuk barna cukorral. 20-30 percig sütjük, amíg a hab ropogós és aranyszínű lesz (a közepének puhának kell maradnia). Tálalás előtt hagyjuk teljesen kihűlni.