24 x 36 cm-es tepsihez
A tésztához
250 g liszt
100 g vaj
5 tojássárgája
80 g cukor
csipet só
1/2 kávéskanál sütőpor
A töltelékhez
700 g magozott meggy
70 g cukor
1/2 kávéskanál fahéj
25 g étkezési keményítő
50 ml víz
A habhoz
5 tojásfehérje
200 g porcukor
1 teáskanál étkezési keményítő
A töltelékhez a meggyet a cukorral és a fahéjjal felforraljuk, majd forrástól számított 15-20 percig kis lángon rotyogtatjuk. A keményítőt feloldjuk a hideg vízben, a meggyhez öntjük és az egészet kevergetve besűrítjük.
Langyosra hűtjük.
A sütőt 180 fokra melegítjük, a tepsit vajjal kikenjük.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, lisztezett munkafelületen kinyújtjuk és a tepsi aljába terítjük. Villával
A töltelékhez a meggyet a cukorral és a fahéjjal felforraljuk, majd forrástól számított 15-20 percig kis lángon rotyogtatjuk. A keményítőt feloldjuk a hideg vízben, a meggyhez öntjük és az egészet kevergetve besűrítjük.
Langyosra hűtjük.
A sütőt 180 fokra melegítjük, a tepsit vajjal kikenjük.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, lisztezett munkafelületen kinyújtjuk és a tepsi aljába terítjük. Villával megszurkáljuk a tésztát és kb. 15 perc alatt megsütjük.
Ezalatt elkészítjük a habot. Nagyobb méretű lábosban vizet (kb. 1 liter) forralunk. Ha felforrt, takarékra vesszük a lángot, de a tűzön hagyjuk az edényt, mert szükségünk lesz a gőzre. A tojásfehérjét fémből készült tálban keményre felverjük. Hozzáadjuk a keményítőt és a porcukrot, majd még 2-3 percig verjük. Ezután a tálat a tűzhelyen lévő lábosra (gőzre) téve folytatjuk a habverést 6-8 percig.
Az időközben megsült tészta tetejére kanalazzuk a meggyet, erre pedig a rásimítjuk a habot.
A sütő hőmérsékletét 120 fokra állítjuk, újra visszatoljuk a süteményt és 15-20 percig szárítjuk.
Langyosra hűtjük és vízbe mártott pengéjű késsel szeleteljük.