Hájas leveles tészta

Hozzávalók:


Hozzávalók

Hozzávalók 1 adag tésztához
80-90 dkg liszt
40 dkg tisztított, darált vagy kapart háj
2 púpozott evőkanál tejföl
1 tojás
1,5 dl fehérbor vagy 1 evőkanál ecettel elkevert víz
1 evőkanál cukor
1 evőkanál só
víz vagy szódavíz
a hájas gyűrűhöz:
1 adag hájas leveles tészta
kajszibaracklekvár

Elkészítés:


A hájat kb. 20 dkg liszttel jól eldolgozzuk, és legalább 30 percre hűtőbe tesszük. A maradék lisztből a többi hozzávalóval rétestésztát készítünk, jól kidolgozzuk, és 15 percig pihentetjük. Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk,

a lisztes hájat rákenjük, majd a tésztát feltekerjük. A nyújtófával kissé lelapítjuk, majd téglalappá nyújtjuk és négy rétegűre hajtjuk. 20 percet hideg helyen pihentetjük. A nyújtást, a hajtogatást és a pihentetést még kétszer megismételjük, de ekkor már csak három rétegűre hajtjuk a tésztát.

A kidolgozott, jól lehűtött leveles tésztából készíthetünk krémes lepényt, gesztenyés kiflit, lekváros gyűrűt.

A hájas gyűrűhöz a lehűtött tésztát lisztezett felületen jól kinyújtjuk, és 4,5 cm átmérőjű kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk. Minden másodiknak a közepét 3,5 cm átmérőjű szaggatóval is kiszúrjuk. A teljes karikákat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, megkenjük vízzel, és ráfektetjük a kiszúrt karikákat. 190 fokon rózsaszínűre sütjük. Még melegen meghintjük porcukorral és megtöltjük lekvárral. Langyosan kínáljuk.

Tipp: a hájas tészta készítésének fázisfotói a Kifőztük 2010/9. számában láthatók.