Hozzávalók:
Tésztához:
60 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 tk cukor
3 dl tej
3 tk só a tésztába
1 tojás sárgája
1 púpos ek tejföl
10 dkg margarin
Hajtogatáshoz:
10 dkg margarin
25 dkg túró
Kenéshez:
2 nagyobb tojás sárgája
Szóráshoz:
4 ek szezámmag
A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk. Beletesszük még a 3 tk sót, a tejfölt, a szobahőmérsékletű margarint, a tojás sárgáját. Alaposan kidagasztjuk, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A túrót alaposan áttörjük (én egy krumpli törőt használtam) és a margarinnal habosra kavarjuk. Lisztezett felületen kb 1 cm vastagra, téglalap alakúra elnyújtjuk a megkelt tésztát. Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a túrókrémet.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk. Megint 20 perc pihentetés, nyújtás, hajtogatás. Elnyújtjuk kb. kétujjnyi vastagra, egy lisztbe mártott, kisméretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb, lekenjük a tojások sárgájával, megszórjuk szezámmaggal.
Kb. 20 percet még kelesztjük.
Előmelegített sütőben 15 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.