Hefe knédli

Hozzávalók:


Hozzávalók:
1 kg liszt
2 csomag élesztő

csipet cukor
5-6 dl víz
zsír
búzadara

Elkészítés:


Elkészítés
Az élesztőt langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk, hozzáadjuk a liszthez, majd a sót és annyi langyos vizet adunk hozzá, amennyit a tészta felvesz és simára dagasztjuk. (Ez egy enyhén sós tészta, ezért több sót tehetünk bele, mint egy csipet.) Langyos helyen, letakarva fél órát hagyjuk kelni. Amikor a tészta duplájára kelt, lisztezett deszkára borítjuk és jó ujjnyi vastagra nyújtjuk. Olvasztott zsírral megkenjük és megszórjuk búzadarával. Egy kis darabot vágunk belőle, majd föltekerjük és a két végét átbújtatjuk egymáson, mintegy kis csomót kötünk a tésztából.

Egy serpenyőt kizsírozunk, csipet sóval meghintjük és körülbelül 5-6 darab „megcsomózott” tésztát teszünk bele. Aláöntünk egy csésze langyos vizet és lefedjük. Közepes lángon, körülbelül 20 perc alatt a párolgó víztől megfő a tészta. Mikor az alja egy kicsit megpirult, megfordítjuk a tésztát és a másik felét is enyhén megsütjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Egy variáció: minden oldalát pirosra sütjük.