Hófehérke

Hozzávalók:


Hozzávalók a tésztához:
30 dkg finomliszt
5 dkg zsír (vagy szobahőmérsékletű vaj)
10 dkg porcukor
3/4 csomag sütőpor (8 g)
1 tojás
néhány evőkanál tejföl

A krémhez:
4 evőkanál liszt
4 dl tej
15 dkg szobahőmérsékletű vaj
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor

+ a tetejére 1 evőkanál porcukor

Elkészítés:


Elkészítés: A tésztához a lisztet szárazon összekeverjük a porcukorral, a sütőporral, elmorzsoljuk a zsiradékkal (én mangalica zsírt használtam), majd a tojást hozzáadjuk, és annyi tejföllel, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk, összegyúrjuk.

Fél órás hűtőbeni pihentetés után 3 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket 20x30-as téglalappá nyújtjuk. Én sütőpapíron nyújtottam(kis liszttel is beszórtam), és a sütőpapírral együtt áthúztam egy tepsi hátoldalára, így tettem a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol 8-10 perc alatt sült meg 1-1 lap. Ügyelni kell rá, mert könnyen megég, ha már pirul a széle, kivehető. Teljesen kihűlt állapotban töltjük meg.

A krémhez a lisztet egy kevés tejjel simára keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet, és közepes lángon sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük. A vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Kanalanként dolgozzuk bele a lisztes krémet, jól felhabosítjuk.Ezzel a krémmel töltjük meg a kihűlt lapokat, és egy éjszakára hűtőbe tesszük letakarva.

Másnap fél óráig szobahőmérsékleten tartjuk, mielőtt meghintjük a tetejét porcukorral, és szeletelve tálaljuk.

MEGJEGYZÉS

2 napi állás után még finomabb ez a sütemény.