Holland meggyes

Hozzávalók:


300 g mélyhűtött leveles tészta
liszt a nyújtáshoz
500 g kimagozott meggybefőtt
1 ek. étkezési keményítő
1/2 tasak instant zselatin
5 dl tejszín
50 g porcukor
2 ek. cseresznyepálinka
4 ek. Ribizlizselé
100 g porcukor

Elkészítés:


A felengedett tésztát lisztezett munkalapon 2 mm vastag, 14x36 cm-es csíkra nyújtjuk, hosszában félbevágjuk (7x36 cm), villával megszurkáljuk, és a bécsi krémesnél leírt módon 12-15 percig sütjük. A meggyet leszűrjük, levét megtartjuk. 4 ek. befőttlével felforrósítjuk a megygyet. További 2-3 ek. befőttlével elkeverjük az étkezési keményítőt, a meggyhez adjuk, három percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A zselatint beáztatjuk 1/2 dl hideg vízbe. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük. A zselatint szelíd tűzön felolvasztjuk, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a pálinkát, és belekeverjük a tejszínhabba. A ribizlizselét 2 ek. vízzel és a porcukorral felforrósítjuk, bevonjuk vele a szebbik lapot, kissé száradni hagyjuk, majd 6 db 6x7 cm-es lapocskára vágjuk.

A másik tésztalapot megkenjük a meggyel, egyenletesen elsimítjuk rajta a tejszínhabot, és egyenként a tetejére ültetjük a lekváros lapokat. Éles késsel egészen átvágjuk a krémet meg az alsó lapot, hosszúkás tálra helyezzük, és fogyasztásig hidegen tartjuk. Változat: a tésztából két kerek lapot is süthetünk, és tortaszerűen készítjük el.