Húsvéti kalács

Hozzávalók:


50 dkg finomliszt
2 tk. só
1 tojás
1 ek. liba/kacsazsír
3 dl langyos tej
1 tk. cukor
2 dkg élesztő
Töltelék:

1 nagyobb csokor medvehagyma
10 dkg főtt sonka
2 db főtt tojás
1 ek. liba/kacsazsír a kenéshez
Tetejére:

1 tojás a kenéshez

Elkészítés:


A tésztához kovászt készítünk: 1 dl langyos tejhez adjuk a cukrot, elkeverünk benne 1 ek. lisztet és belemorzsoljuk az élesztőt, majd fél órát hagyjuk pihenni. Ilyen lesz:
A lisztet, a sót a tojást, a maradék tejet és a kovászt egy nagy tálba öntjük és elkezdjük dagasztani.
Ha már úgy nagyjából összeállt, kicsit felolvasztjuk a liba/kacsazsírt és a tésztába gyúrjuk. Addig dagasztjuk, míg szép hólyagos nem lesz.
Langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Amíg kel a tészta, a tölteléknek való tojásokat és a főtt sonkát apróra kockázzuk, a medvehagymát megmossuk és felaprítjuk.
Ha a tészta már megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd 3 egyenlő részre osztjuk.
A tésztabucikat egyenként kb. 3-4 mm vastag téglalapokká nyújtjuk, majd megkenjük őket olvasztott liba/kacsazsírral. Az egyikre rászórjuk az apróra vágott medvehagymát, a másikra a sonkát, a harmadikra pedig a tojáskockákat.
Ezután szorosan feltekerjük mindegyiket, a végeiket pedig összenyomjuk.
Az így kapott 3 rudat sütőpapírra tesszük, végeiket összenyomjuk és összefonjuk. (papírral egyszerűbb lesz a formába emelni)
A papírral együtt átemeljük a sütőformába, ahol ismét a duplájára kelesztjük. (kb. 45 perc)
Sütés előtt megkenjük enyhén felvert tojással, megszórjuk tengeri sóval (el is hagyható) és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 35-40 perc alatt szép pirosra sül.
Ha megsült, kivesszük a formából, rácsra tesszük, megvárjuk, míg kihűl és szeletelhető:)