Juhtúrós, kolbászos kombe

Hozzávalók:


Hozzávalók:
3,5 dl tej
1 dl víz
1 tk. cukor
1 kk só
60 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő
10 dkg vaj
5 ek. olaj
Töltelék:


10 dkg juhtúró
1-2 dl tejföl
15-20 dkg (házi)kolbász
Tetejére:
1 tojás
szezám/lenmag/mák

Elkészítés:



A tejet és a vizet meglangyosítjuk. Beletördeljük az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, majd meleg helyen felfuttatjuk - kovászt készítünk.

A vajat és az olajat összeolvasztjuk.

A kolbász apró darabokra vágjuk, összekeverjük a juhtúróval és annyi tejföllel, hogy ne túl híg krémet kapjunk.

Egy fakanál segítségével összekeverjük a felfutott kovászt a liszttel és a sóval, viszonylag lágy tésztát kapunk belőle. Három részre osztjuk. Erősen lisztezett munkalapon nagyon vékonyra nyújtjuk az első lapot. Megkenjük a vaj-olaj keverék felével.

Kinyújtjuk a második tésztadarabot is akkora méretűre, mint az első, s ráfektetjük a vajas tésztalapra. A második lapra kenjük az összes tölteléket. Hasonló vékonyra és nagyságúra nyújtjuk a harmadik tésztát is, ráfektetjük a töltelékre, majd megkenjük a vaj-olaj maradékával.

Hajtogatunk. Felső harmad felülről lefelé középre, alsó harmad alulról felfelé középre, majd összehajtjuk, mint egy könyvet. Ahol érintkezik a két tésztafél, kicsit összecsipkedjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a tésztacsomagot, éles késsel vagy pizzavágóval átlósan és keresztben is bemetsszük. Egy órán át letakarva kelni hagyjuk.


Ha megkelt, tetejét lekenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal/lenmaggal/mákkal, majd 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt aranyszínre sütjük.

Hagyjuk kicsit hűlni, majd a vágások mentén válasszuk szét a szeleteket, és tépkedjük el élvezettel ezt a csodát!