Kakaós- joghurtos kalács

Hozzávalók:


Hozzávalók:
30x11 cm-es formához
40 dkg finomliszt
1 dl langyos tej
125 g natúr joghurt
1 kicsi tojás
5 evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
5 dkg puha vaj
3 dkg friss élesztő


+ 3 evőkanál holland kakaópor
3 evőkanál tej

A tetejére:
1 kicsi tojás sárgája
1 teáskanál kristálycukor
1 teáskanál tej

Elkészítés:


1. A langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt kb. 10 perc alatt. A lisztet átszitáljuk, hogy jó levegős legyen, elkeverjük benne a többi cukrot, elmorzsoljuk benne a vajat , hozzáadjuk a tojást és joghurtot, majd a felfuttatott élesztővel bedagasztjuk a tésztát. Jó lágy tészta legyen - ha kicsit ragacsos, korrigáljuk egy kis liszttel. (A tésztát dagaszthatjuk kézzel és robotgéppel is.) Egy kb. 25 dkg-os gombócot elveszünk belőle, a nagyobb részbe pedig belegyúrjuk a kakaóport és a tejet. Letakarva duplájára kelesztjük a világos és kakaós tésztát is.
2. A kakaós tésztát kinyújtjuk enyhén lisztezett felületen kb. 30x35 cm-es téglalapra. A világos tésztát pedig 30x15 cm-es téglalapra nyújtjuk és ráhelyezzük a kakaós tészta hozzánk alsó részére (lásd az alábbi fotón). Feltekerjük és belehelyezzük a kivajazott/lisztezett formába. Kelesztjük 10-15 percig.
3. A tetejét lekenjük a tojássárgája, cukor és tej keverékével, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. A sütés első 15 perce után, amikor a kalács teteje már szépen megpirult, letakarjuk alufóliával, hogy ne barnuljon tovább a teteje, de a belseje még szépen süljön tovább. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, ezért végezzünk tűpróbát!)
4. Amikor megsült, óvatosan kiborítjuk a formából egy fa táblára vagy rácsra, hagyjuk langyosra hűlni, aztán szeletelhetjük.