Kalács szívek

Hozzávalók:


Hozzávalók
52 g tej
16 g cukor
1 ek élesztőpor (lapos kanál)
80 g sütemény liszt
20 g sima liszt
10 g tojás (villával keverjünk el egy tojást, ebből mérjük ki a mennyiséget)
10 g vaj, puha
csipet só
1 ek kakaópor
1 ek víz
Tetejét megkenni a tojás maradéka.

Elkészítés:


A meglangyosított, cukorral elkevert tejben futtassuk fel az élesztőport.
A lisztet a sóval, a tojással, a vajjal és a felfuttatott élesztővel gyúrjuk össze.
A kakaóból és a vízből keverjünk sűrű pasztát.
Vegyünk ki a tésztából 70 g-ot és gyúrjuk össze a kakaós pasztával.
Letakarva hagyjuk meleg helyen a duplájára kelni.
Gyúrjunk mindkét tésztából 6-6 db golyót, takarjuk le és hagyjuk 20-30 percet pihenni.
A képen látható módon, enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki a fehér tésztát kerek alakra. Tegyük a közepére a kakaós tésztagolyót, csípjük össze felette, fordítsuk alulra az illesztést, nyújtsuk ki (lásd kép) hosszúkás alakúra.
Hajtsuk félbe, és vágjuk be a képen látható módon. Hajtsuk ki két oldalra kialakítva ezzel a szív alakot.
Tegyük őket zsírpapírral bélelt tepsire, takarjuk le és hagyjuk duplájára kelni.
Kenjük meg a tetejüket felvert tojással.
Előmelegített 180 °C hőmérsékletű sütőben 10-15 perc alatt sül aranybarnára.

Trükkök, tippek, praktikák:


Kipróbáltam, a hozzávalókból 6 db, kb.7-8 cm-es foszlós kalács sül ki. Nagyon kicsik a mennyiségek (nem elírás), de jelképes üzenetnek elég csak 1-1 darab a sz