Káplán krémes

Hozzávalók:


Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt
10 dkg zsír
10 dkg cukor
1 csomag szalalkáli
2,5 dl langyos tej

és a krémhez:
1l + 0,5 l tej
15 dkg cukor
6 evőkanál liszt
5 dkg holland kakaó
5 dkg vaj
vaníliás cukor

Elkészítés:


tésztához a száraz hozzávalókat egy tálba kimérem, a zsírt vékony csíkokra vágom, a lisztbe morzsolom, majd a langyos tejjel tésztává gyúrom. Ha a tészta nagyon ragad, egy evőkanál liszttel korrigálható, ez azonban nagyon ritkán fordul elő. Öt egyenlő részre osztom, cipókat formázok belőle (a felülete kicsit rücskös) és egy órát hagyom pihenni.

Amíg pihen, megfőzöm a krémet. A liter tejet a cukorral felforralom és kicsit hűlni hagyom. A lisztet és a kakaót átszitálom, hozzáöntöm a hideg tejet (0,5l) és elkeverem. Ha kicsit csomós, az sem probléma, akkor szűrőn át kell a meleg tejhez önteni. Kis lángon krémmé főzöm, a végén hozzáadom a vajat és a vaníliás cukrot, majd hideg vízbe állítva lehűtöm. Amíg meleg, gyorsan bőrösödik, ezért a lapok nyújtása közben néha át kell keverni.

Párhuzamosan mindig két lapot nyújtok, mert ha kicsit pihen, szebben nyújtható. Tehát először egyet félig kinyújtok, aztán egy másikat is elkezdek nyújtani, majd visszatérek az elsőhöz és a tepsi méretéhez igazodva kinyújtom. A tepsit vajjal átkenem, majd ráteszem a tésztát. A tepsi hátán a tészta még igazítható, ha túlnyúlik, kicsit összébb húzható, vagy ha kicsi, a pizzanyújtóval nagyon jól igazítható.

Közepesen meleg sütőben addig sütöm, amíg a széle enyhe barna színt kap. Amíg az egyik lap sül, nyújtom a következőt. A legszebb lapot kiválasztom, mindig az kerül a tetejére. A krémet elég nehéz elosztani, egy jó merőkanál kell hozzá, amit mércének használhatunk. Egy decis merőkanalat használok, abból három kanál mehet egy lapra. A lapon a krémet úgy simítom el, hogy a szélén fél centit kihagyok, ráteszem a következő lapot, kicsit (nagyon kicsit) megnyomogatom, majd elkenem a következő adag krémet. Puhulás közben néha ránézek és a sarkait lenyomogatom (vagy a felsorakozó családtagoknak levágom).