Káposztás korongok leveles tésztából

Hozzávalók:


Hozzávalók: 60 dkg leveles tészta, 30-35 dkg gyalult káposzta, 2 szál sárgarépa, 1 kisebb zellergumó, 3-4 evőkanál olívaolaj, só, frissen őrölt bors, 1-2 evőkanál kristálycukor, 0,5-1 dl fehérbor. 1 tojás a tészta kenéséhez, 2-3 evőkanál pirított szezámmag.

Elkészítés:


Elkészítés: A töltelékhez a káposztát legyaluljuk, a megtisztított sárgarépát és zellert lereszeljük, vagy felcsíkozzuk összekeverjük a káposztával és besózzuk és egy órát állni hagyjuk. Ezt követőn az olajat felhevítjük, rászórjuk a cukrot, keverünk rajta néhányat és hozzá adjuk a sós létől kinyomkodott káposztát és fedő alatt saját levében elkezdjük párolni. Amikor elpárolog a nedvesség a káposztából hozzá adjuk a bor felét. A boros lé elpárolgása után, ha még nem elég puha káposzta, adjuk hozzá a maradék bort is és addig pároljuk, amíg puha nem lesz. Ha szükséges közben sózzuk, borsozzuk. A párolt káposztát hűtsük ki. Ezt követően nyújtsuk ki a a leveles tésztát és 10 cm átmérőjű köröket szaggassunk ki egy kiszúróval, vagy pohárral (kb. 18-24 db korongunk lesz). A korongok felét egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd a közepükre halmozzunk a párolt káposztás tölteléket úgy, hogy 1,5 cm széles peremet szabadon hagyunk (lásd: fenti kép) és kenjük meg a szabadon maradt tészta részt felvert tojással. A korongok másik felére egy vékony pengéjű kés segítségével rozetta, vagy virág mintát rajzolunk, vigyázva, nehogy átvágjuk a tésztát. A mintás tésztákat a káposztás tésztákra borítjuk, széleit óvatosan lenyomkodjuk, majd 2-3 órára, vagy egy éjszakára hűvös helyre tesszük. Ezután megkenjük felvert tojással ügyelve arra, hogy a tészta szélére ne csorogjon le a tojás, mert akkor nem tud sülés közben felemelkedni, majd megszórjuk pirított szezámmaggal. 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranysárgára sütjük. Langyosan vagy hidegen kínáljuk.