Kapusznyíka

Hozzávalók:


Hozzávalók a tésztához:
60 dkg finomliszt
4 dl tej
2 dkg élesztő
2 tojás sárgája
1 kiskanál só
Töltelék:
1 fej közepes, 1 kg körüli fehér káposzta
őrölt fekete bors ízlés szerint
só ízlés szerint
zsír vagy olaj
A tetejére a kenéshez 1 darab felvert tojás.

Elkészítés:


Először a tölteléket készítettem el, mert ennek hűlnie kell. A káposztát négy részre vágtam, lereszeltem, megsóztam és 15 dkg zsíron megpároltam, majd kicsit pirítottam. Amikor kész lett a káposzta, akkor megszórtam két kiskanál őrölt fekete borssal, újra sóztam még, összekevertem és félretettem hűlni.
A tésztához 1 dl langyos tejben megfuttattam az élesztőt.
A 60 dkg lisztet megsóztam, hozzáadtam a két tojás sárgáját, 3 dl langyos tejet és az élesztőset is, majd lágy tésztát gyúrtam, ezután 6 részre vágtam a tésztát és kis cipókat formáztam belőle, majd egy óra hosszat meleg helyen kelesztettem.
Amikor megkeltek a cipócskák, akkor mindegyiket külön-külön kb. fél cm vastagságú kör alakra nyújtottam. A lap egyik felére halmoztam a káposztát, majd ráhajtottam a lap másik felét, a széleit összenyomkodtam, hogy a töltelék a tésztán maradjon, aztán mindegyiket egy sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. A tetejüket megkentem a felvert tojással, egy villával megszurkáltam négy helyen a tetejét és 180 oC-ra előmelegített sütőbe tettem. 20-25 perc alatt szép világosbarnára sült a tészta.