Karácsonyi gesztenyetorta

Hozzávalók:


Hozzávalók 30 x 40 cm-es tepsihez
a mintázathoz:
2 dkg puha vaj
1/2 tojásfehérje
1,5 dkg porcukor
1,5 dkg liszt
1 dkg cukrozatlan, sötét kakaópor
a tésztához:
3 tojás
1 tojássárgája és a mintázatból maradt tojásfehérje
10 dkg cukor
10 dkg liszt
1 evőkanál rum
csipet só
a krémhez:
25 dkg gesztenyemassza
10 dkg étcsokoládé
25 dkg mascarpone
1/2 dl rum
5-10 dkg porcukor
magozott meggybefőtt
a tálaláshoz:
tejszínhab (elhagyható)
csokoládéforgács (elhagyható)
magozott meggybefőtt

Elkészítés:


mintához a vajat robotgéppel habosra verjük a porcukorral. Hozzáadjuk és tovább keverjük a tojásfehérjével nagyjából 2 percig. Beleszitáljuk a lisztet, a kakaóport, és egynemű masszává keverjük.

A sütőpapírt a sablonra tesszük, rögzítjük, hogy ne csúszkáljon rajta. A krémet vastag nejlonzacskóba vagy a legkisebb lyukú fejjel ellátott habzsákba tesszük. A zacskó sarkát levágjuk, és a sablon alapján megrajzoljuk a mintázatot. Ha már belejöttünk, akár további indákat is rajzolhatunk hozzá.

Az így kapott rajzot a tészta elkészültéig hűtőbe téve tároljuk.

A tésztához a tojást mély tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, és robotgép legmagasabb fokozatán addig verjük, míg a térfogata nagyjából háromszorosára nem nő. A gépet kisebb fokozatra kapcsolva apránként a tojáshoz adjuk a cukrot és a lisztet, majd a rumot.

A sütőpapírra rajzolt mintázatot a tepsibe tesszük, és a tésztát óvatosan ráöntjük, figyelve, hogy a tészta mindenhol fedje a rajzolatot.

180 fokos sütőbe téve 8-10 perc alatt megsütjük, és a tepsiben hagyjuk kihűlni.

A töltelékhez a csokoládét felolvasztjuk, és a gesztenyemasszához adjuk. Robotgéppel hozzákeverjük a mascarponét és a rumot, ha kell, porcukorral ízesítjük. Ezután rákenjük a krémet, és a piskótát óvatosan feltekerjük úgy, hogy a két széle egymáshoz érjen. Ez lesz
a sütemény alja. Tálcára helyezzük, és akár azonnal tálalhatjuk. Adhatunk hozzá tejszínhabot, és megszórhatjuk csokoládéforgáccsal is. Előre elkészíthető sütemény, amely a hűtőben tárolva 3-4 napig eláll.