Olvasóink kérték! Csokifenyős, málnás-csokis torta recept
2012. november 29., 12:12
Ez a különleges csokoládétorta bármelyik ünnepi asztal dísze lehet. Belül csokoládés és gyümölcsös, kívül vaníliás és krémes. A csokifenyős díszítés különleges karácsonyi tortát eredményez. Készítsd el!
Tortalap
Hozzávalók
- 1/3 bögre min. 60% kakaótartalmú étcsokoládé pasztilla (vagy apróra darabolt csokoládé)
- 1 1/2 bögre forró kávé
- 3 bögre cukor (benne egy vaníliás cukor)
- 2 1/2 bögre liszt (az eredeti recept szerint fehérítetlen többcélú liszt szükséges)
- 1 1/2 bögre cukrozatlan kakaópor
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 3/4 teáskanál sütőpor
- 1/8 teáskanál só
- 3 nagy méretű tojás
- 3/4 bögre olaj
- 1 1/2 bögre író (kis vízzel hígított joghurttal vagy kefirrel helyettesíthető)
Elkészítés
1. A sütőt melegítsd elő 150°C-ra.
2. Vajazd és lisztezd ki a tortaformákat. A három réteghez, három 22 cm átmérőjű kerek tortaformát javasol az eredeti recept.
3. Tedd a csokoládét egy közepes méretű tálba és öntsd rá a forró kávét. Várj pár percet, majd kevergesd addig, hogy a csoki elolvadjon.
4. Egy nagy tálban keverd össze a cukrot, lisztet, kakaóport, sütőport, szódabikarbónát és a sót.
5. A robotgép edényébe üsd bele a tojásokat és verd fel 3-5 perc alatt a habverő segítségével, amíg sűrű vilásgossárga színű masszává válik
6. Robotgéppel folyamatosan keverve add hozzá apránként az olajat, az írót (vagy a helyettesítőt) és a csokoládé-kávé keveréket. Ezekután szintén folyamatos keverés mellett apránként add hozzá a lisztkeveréket, amíg tökéletesen elegyedik.
7. Oszd el a masszát három egyenlő részre a tortaformákba.
8. A középső rácson süsd kb. 60-70percig (tűpróba).
9. Rácson hűtsd ki a piskótarétegeket. Teljes kihűlés után egyenként szorosan tekerd folpackba és tedd mélyhűtőbe minimum 3 maximum 24 órára.
Gyümölcsös töltelék
Hozzávalók
- 1/2 bögre málna dzsem
- 2-4 ek friss vagy fagyasztott málna összevágva
- 2 ek kukoricakeményítő
Az alapanyagokat egy kis serpenyőben forrald fel, majd tedd félre hűlni. A málnát helyettesítheted eperrel vagy szederrel is tetszés szerint.
Csokoládé krém
- 3/4 bögre min. 60% kakaótartalmú étcsokoládé pasztilla (vagy apróra darabolt csokoládé)
- ¾ bögre tajszín
A tejszínt kis lángon melegítsd fel egy kisebb edényben, vigyázz, hogy nem szabad forrnia. Add hozzá a csokoládét és kavargasd, amíg teljesen elolvad. Vedd le a tűzhelyről és tedd félre hűlni.
Vaníliás vajas krém (a torta bevonásához)
- 40 dkg vaj vagy margarin (szobahőmérsékletű!)
- 3 ¾ bögre porcukor
- 1 csipet só
- 3 ek vanília kivonat (vagy 3 csomag vaníliás cukor, de a mennyiséget számold bele a porcukorba)
- 3 ek tejszín
A vajat verd habosra robotgép segítségével. Add hozzá a porcukrot és a sót és alaposan dolgozd bele a vajba robotgéppel. Add hozzá a tejszínt és a vanília kivonatot is. Robotgéppel magas fokozaton verd a masszát további 5 percig, amíg a keverék kicsit felhabosodik.
Már csak a torta összeállítása van hátra:
Az első tortalapra öntsd rá a csokoládékrém felét, oszlasd el egyenletesen. Erre kanalazd rá a gyümölcsös töltelék felét. Tedd rá a második piskótalapot és ismételd meg a műveletet a maradék csoki- és gyümölcskrémmel. Tedd rá a harmadik tortalapot, majd az egészet egyenletesen vondd be a vaníliás vajas krémmel.
Ezt díszítheted a szuper csokoládé fenyőfákkal, aminek elkészítését itt találod:
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=355703661192556&set=a.160296720733252.35022.147183888711202&type=1&relevant_count=1
A recept eredeti angol változata itt található:
http://chocolateandcarrots.com/2011/03/chocolate-raspberry-forest-cake-birthday