Hozzávalók 60 db-hoz
10 dkg hámozott mandula
10 dkg aszalt áfonya
1 citrom
1/2 dl rum
1/2 dl víz
a marcipánhoz:
15 dkg finomra őrölt mandula
10 dkg nyírfaporcukor
az előtésztához:
15 dkg fehér tönkölyliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
5 dkg nyírfacukor
5 dkg friss élesztő
1,5 dl langyos tej
továbbá:
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
12 dkg olvasztott vaj
1 tojás
2 teáskanál vaníliakivonat
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt ánizs
1/2 teáskanál őrölt koriander
1/2 teáskanál őrölt kardamom
a forgatáshoz:
5 dkg nyírfaporcukor
1 csomag Bourbon vaníliás nyírfacukor (10 g)
A mandulát és az áfonyát bögrébe tesszük, felöntjük a rummal és a vízzel, hozzáreszeljük a citrom héját, majd 1 éjszakát állni hagyjuk. Másnap leszűrjük, apróra daraboljuk.
A marcipánhoz az őrölt mandulát és a nyírfaporcukrot kevés víz hozzáadásával jól összedolgozzuk. Akkor jó, amikor már dolgozni tudunk vele, sodorni is lehet.
Az előtészta hozzávalóit kimérjük, összevegyítjük az aprított mandulával és áfonyával, majd lefedve, szobahőmérsékleten 2-3 órát pihentetjük.
A többi liszthez adjuk a vajat, a tojást, a vaníliakivonatot és a fűszereket, majd az előtésztával együtt jól összegyúrjuk. Kelesztőtálba tesszük, és szobahőmérsékleten 1 órát pihentetjük.
A tésztát és a marcipánt 6-6 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket kb. 30 cm hosszúra sodorjuk. 1 tésztarudat kissé ellapítunk, ráhelyezünk 1 marcipánrudat, majd betakarjuk a tésztával. 4 cm-ként elvágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A többi tésztával és marcipánnal is így járunk el. A süteményt előmelegített, 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Kiszedjük és teljesen kihűtjük, majd vaníliás nyírfaporcukorba hempergetjük. Dobozban tárolva akár 1 hétig is megőrzi a frissességét.