Karácsonyi torta

Hozzávalók:


Mézeskaláccsal, túróval, fehér csokival, áfonyával, forralt borral…

Alap:
180 g mézeskalács
75 g vaj vagy margarin

Töltelék:
6 lap zselatin
5 dl tejszín
200 g fehércsokoládé
400 g túró
½ dl víz
200 g vörös áfonya vagy áfonya

Teteje:
3 lap zselatin
3 ½ dl forralt bor

Díszítés:
fehércsoki
fahéj
csillagánizs

Elkészítés:


Béleljük ki egy 24 cm-es kerek, kapcsos tortaforma alját sütőpapírral, az oldalát vékonyan kenjük ki vajjal.
A mézeskalácsot törjük össze sodrófával/turmixgéppel és keverjük össze az olvasztott vajjal. Nyomkodjuk jó erősen a forma aljára.

Áztassuk be annyi hideg vízbe a zselatin lapokat, hogy ellepje.
A tejszínt verjük kemény habbá.
Olvasszuk fel vízgőzön a csokoládét, és keverjük a szitán áttört túróhoz (adhatunk hozzá 1 cs vaníliás cukrot is).
Óvatosan, hogy ne törjön össze, forgassuk bele a tejszínhabot.
Nyomkodjuk ki a zselatinlapokat, és anélkül, hogy vizet adnánk hozzá, egy lábasban közepes hőmérsékleten oldjuk fel folyékonyra. Adjuk hozzá a töltelékhez.
Keverjük hozzá a gyümölcsöt, öntsük a formába, és min. 3 órára tegyük a hűtőszekrénybe.

A tetejéhez áztassuk be hideg vízbe a zselatin lapokat. Mikor megpuhult vegyük ki a vízből, és fél dl forralt borban melegítsük fel. Öntsük hozzá a többi bort is, várjuk egy kicsit, hogy hűljön majd még folyós állapotában öntsük a tortára, tegyük vissza a hűtőszekrénybe dermedni.

Vágjuk egy 24 cm átmérőjű kört egy műanyag fóliából.
Tegyünk a fólia alá sütőpapírt, (hogy amikor a csíkokat húzzuk, ki tudjunk menni az alakzatból)
Olvasszunk fel vízgőzön fehér csokoládét (a recept Candy melts márkájú csoki chipset javasol) és a fóliára vékony csőrű (2mm) habzsákból húzzunk csíkokat két irányból (rácsforma)
Mikor kész vagyunk a rácsozással, de még a csoki nem szilárdult meg, akkor hajtsuk vissza a fólia segítségével. Fogjuk amíg megszilárdul.
Ha már stabilan ott marad, akkor is hagyjuk még néhány órát szikkadni szobahőmérsékleten, mielőtt leszednénk a fóliát, és átemelnénk a tortára.
Bátortalanabbak ne hajtsák be, mikor megszilárdult akkor fordítsák át a tortára és óvatosan húzzák le a papírt a hátuljáról.

Díszítsük csillagánizzsal, fahéj darabokkal…

Forrás: http://www.kinuskikissa.fi/valkosuklaa-glogikakku-2/

Ui:
6 zselatinlapnak 9 g zselatinpor (1 csapott tk) felel meg.
Áfonya helyett használhatunk pl. málnát, ribizlit.