4 dl tejszín
1 dl tej
7 dkg barna cukor
5 tojássárgája
1/2 kávéskanál só
a grillázshoz:
5 dkg barna cukor
3 dkg darált dió
Habverővel fehéredésig verjük a tojássárgákat. Lábosban megolvasztjuk a cukrot, óvatosan felöntjük a tejszínnel és a tejjel, hozzáadjuk a sót, majd forrásig hevítjük. Apránként adagolva és folyamatosan kevergetve a felvert tojássárgához öntjük a karamelles alapot. Visszaöntjük a lábosba és lassú tűzön folyamatosan keverve, besűrítjük a fagylalt alapot. Vigyázzunk, hogy ne forraljuk fel, mert kicsapódhat a tojás.
Szobahőmérsékleten langyosra, majd hűtőbe téve, legalább 10-12 órát hűtjük.
A grillázshoz megolvasztjuk a cukrot, majd a tűzről levéve, gyors mozdulatokkal belekeverjük a darált diót.
Olajjal vékonyan megkent tányérra simítjuk és kihűtjük a masszát. Kisebb darabokra törjük a kihűlt grillázst, zacskóba tesszük, és nyújtófával apró darabokra törjük.
A kellően áthűlt fagylalt alapot fagyigépbe öntjük, és előírás szerint elkészítjük a fagylaltot.
A grillázs felét lazán belekeverjük a fagylaltba, a másik felét meghagyjuk, tálaláskor ezzel szórjuk meg a gombócokat.