Karamellás almatorta

Hozzávalók:


4 evõkanál vaj (sótlan), 3 csésze cukor, 5 evõkanál kukoricaszirup, 1 pohár tejszín, 4 db alma (golden), A tésztához:, 3 csésze liszt, 2 teáskanál sütõpor, 1/2 teáskanál szódabikarbona, 1 teáskanál só, 1/2 teáskanál õrölt fahéj, 1/2 csésze tejföl, 1/3 csésze friss narancslé, 1 evõkanál vanília kivonat, 1 doboz vaj (sótlan), 1 1/2 csésze cukor, 3 db tojás

Elkészítés:


A tortaformát vajazzuk ki, majd vegyünk elõ egy kisebb serpenyõt. A cukrot és a kukoricaszirupot kezdjük el közepes lángon melegíteni, amíg a cukor el nem olvad, vagy sötétebb színt nem kap.
Ezután vegyük takarékra a lángot, majd adjuk hozzá a tejszínt, valamint a 4 evõkanál vajat. Folyamatos keverés mellett fõzzük 3 percig. Ha kész, akkor vegyük le a tûzrõl, és hagyjuk hûlni körülbelül 1 percig. A karamell egy részét öntsük ki egy pohárba, a másik részét tegyük a tortaformába.
Három almát vágjunk négyfelé, majd karalábévájó segítségével magozzuk ki. Az alma darabokat tegyük a karamellába úgy, hogy a héja legyen alul. Az utolsó almát pedig tegyük középre a tortaformába szárral felfelé.
Melegítsük elõ a sütõt 180 fokra. Egy nagyobb tálban keverjük el a lisztet, a sütõport, a szódabikarbónát, a sót, valamint az õrölt fahéjat. Egy másik tálban a tejfölt, a narancslevet, és a vanília kivonatot keverjük el habverõ segítségével.
A vajat és a cukrot verjük habosra robotgép használatával.
A tojásokat szintén robotgép segítségével verjük addig, amíg krémes nem lesz. Ezután adjuk hozzá a tejfölös, valamint a lisztes keveréket.
A tésztát öntsük az almákra, majd süssük aranybarnára. Ha kész, akkor hagyjuk kihûlni. Közben egy nagyobb tepsibe melegítsünk elõ egy kis vizet. Ebbe a tepsibe rakjuk bele tortaformánkat, hogy a karamell egy kicsit "felengedjen" . Körülbelül 10 perc után kivehetjük a tésztánkat úgy, hogy egy tányért tesszük a sütemény tetejére, és az egészet megfordítjuk. A maradék karamellát megolvasztjuk