Karamelles diós kocka

Hozzávalók:


1. Diós korpusz
tyúk tojás 5 db • kristálycukor 100 g • napraforgó olaj 1 EK • víz 50 ml • finomliszt 80 g • sütőpor 1 TK • dió, darált 5 EK
Elválasztjuk a tojássárgáját a tojásfehérjétől. A tojássárgájához cukrot adunk, és habosra verjük, majd fokozatosan hozzáadjuk az olajat és a vizet. Hozzákeverjük a felvert tojásfehérjét, a sütőporral kevert lisztet és a diót. A tésztát kiöntjük a sütőpapírral bélelt tepsire, és 180°C hőmérsékletnél 10 percen keresztül sütjük.

2. Vaníliás korpusz
tyúk tojás 5 db • kristálycukor 100 g • vaníliacukor 1 db • napraforgó olaj 1 EK • víz 50 ml • finomliszt 100 g • sütőpor 1 TK
Az előző pontban feltüntetett eljárás szerint megsütjük a vaníliás korpuszt is, csak kihagyjuk a diót.

3. Karamelles töltelék.
sűrített édesített tej 1 db • vaj 300 g
Édesített sűrített tejet úgy két órán keresztül főzünk nyitatlan pléhdobozban. Hagyjuk kihűlni. Kihűlés után a karamellizált tejet a felolvasztott vajjal felverjük.

4. Diós töltelék
dió, darált 170 g • vaníliacukor 1 db • porcukor 7 EK • vaj 50 g • rum
Összekevereünk őrölt diót, vaníliás cukrot és porcukrot, vajat és egy kis rumot.

5. Töltés
A kalács alsó részét a diós korpusz teszi ki. Erre ráhelyezzük a diós masszát, amelyen szétkenjük a karamelles krémet. A krém negyedét eltesszük, a vaníliás korpusz megkenésére és a díszítésre. Lefedjük felső vaníliás korpusszal, amelyet vékonyan megkenünk krémmel, hogy ráragadjon a marcipános anyag.

6. Marcipános anyag
keményített zsír 100 g • tejpor 100 g • porcukor 100 g
Zsiradékot, szárított tejet, cukrot és mandulakivonatot összekeverünk. A cukrozott zsakun olyan nagyságra hengereljük, hogy eltakarja a sütemény teljes tetejét.

7. Díszítés
A henger segítségével óvatosan felvisszük a süteményre és a széleit elvágjuk. A megszilárdulás után a kész süteményt kockákra vágjuk.