Hozzávalók
Hozzávalók 18-20 cm átmérőjű tortához
a tésztához:
9 tojás
18 dkg liszt
18 dkg kristálycukor
a karamelles töltelékhez:
30 dkg kristálycukor
4 dl tejszín
35 dkg mascarpone
20 dkg vaj erdeigyümölcs-lekvár
a grillázsdíszhez:
10 dkg kristálycukor
8 dkg pörkölt dió
a csokoládédíszhez:
7,5 dkg étcsokoládé
a csokoládékrémes díszhez:
3-4 evőkanál karamelles töltelék
1 evőkanál kakaópor
a folyékony karamelldíszhez:
10 dkg kristálycukor
1 dl tejszín
2 dkg vaj
a karamelldíszhez:
10 dkg cukor
A tésztához a tojássárgáját a cukor felével kihabosítjuk, a fehérjét habbá verjük a maradék cukorral. Beleforgatjuk a tojássárgás masszába, majd apránként hozzászitáljuk a lisztet, és óvatosan elkeverjük, hogy a hab ne törjön össze. 3 db 18-20 cm átmérőjű kerek formát kivajazunk, az aljukra sütőpapírt teszünk, meghintjük liszttel, elosztjuk bennük a masszát. 180 fokra melegített sütőben 12-15 perc alatt aranysárgára sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
A krémhez a cukrot karamellizáljuk, óvatosan hozzáöntjük a tejszínt, és kevergetve sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni. A vajat kihabosítjuk, a mascarponéval együtt elkeverjük a karamellel. A piskótákat félbevágjuk, és megtöltjük a tortát úgy, hogy a lapokat vékonyan bevonjuk lekvárral, és megkenjük a karamellkrémmel. A tetejét, az oldalát is átkenjük és elsimítjuk. 3-4 órát hűvös helyen pihentetjük, majd díszítjük.
A folyékony karamelldíszhez a cukrot karamellizáljuk, óvatosan hozzáadjuk a tejszínt, majd a vajat, és sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni. A grillázshoz karamellizáljuk a cukrot, belekeverjük a pörkölt diót, szilikonlapra vagy olajozott sütőlapra öntjük, elkenjük. Miután kihűlt, késes aprítóval durvára daráljuk. A csokoládét felolvasztjuk, és vékonyan sütőlapra kenjük, majd enyhén megszórjuk grillázzsal. Miután megdermedt, tetszés szerinti háromszögekre vágjuk. A karamelldíszhez karamellizáljuk a cukrot, amikor már kezd visszahűlni és nem annyira folyós, kanállal szilikonlapra formákat rajzolunk vele, és hagyjuk megdermedni. A csokoládés krémhez elkeverjük a karamellkrémet a kakaóporral.
A szoba-hőmérsékletű, folyékony karamellt kanállal adagolva körbecsorgatjuk a tortán. Tetszés szerint csokoládéhalmokat nyomunk a torta tetejére, amelyek egyben a többi dísz támasztékául is szolgálnak. Az üres részeket megszórjuk grillázzsal, a halmokba nyomjuk a csokoládé-háromszögeket, a karamelldíszeket, és a torta oldalát is díszítjük háromszögekkel. Hűvös, száraz helyen tároljuk a tálalásig.
Tipp: a lapokat, a folyékony karamellkrémeket, a karamelldíszeket célszerű előző nap elkészíteni.