Kelt almák karakellás alma töltelékkel

Hozzávalók:


Hozzávalók:
A tangzhonghoz:
1,25 dl víz
2,5 dkg liszt

A tésztához:
37,5 dkg kenyérliszt
10 dkg liszt
3,5 dkg tejpor
7,5 dkg cukor (nálam Stevia)
3/4 tk. só
2 1/2 tk. szárított élesztő
1 tojás
1,5 dl langyos víz
4 dkg puha vaj
+
fahéj rudak vagy üres vanília rudak
1 tojás a kenéshez

Az almás töltelékhez:
kb. 5-6 db. alma,hámozva, apróra vágva
5 dkg barna cukor
5 dkg fehér cukor
2 tk. citromlé
1 rúd vanília
1 tk. őrölt fahéj
1/2 tk. őrölt szerecsendió, szegfűszeg (ízlés szerint)
pici só
2-3 ek. étkezési keményítő

Elkészítés:


Először a tangzhongot készítettem el, amit el lehet előző nap is készíteni és hűtőben tárolni. A lisztet a vízzel simára kevertem és egy kisebb edényben feltettem a tűzhelyre, folytonos kevergetés közben 60 fokosra melegítettem fel, de én nem szoktam mérni, akkor jó, ha már barázdákat lehet húzni a masszába. Egy tálba öntöttem, letakarva hagytam hűlni, most csak langyosra hűtöttem, és összállítottam a tésztát. A vaj kivételével minden hozzávalót a mixer táljába pakoltam és elkezdetem dagasztani, amikor a tésztakezdett összeállni, a puha vajat is hozzáadtam kisebb adagokban. Nekem pont elég volt a liszt, picit keményebb, de jó állagú tésztát kaptam. Lefedve meleg helyen duplájára kelesztettem. Addig elkészítettem a tölteléket. Az almákat meghámoztam, a magházat kivettem és apróra vágtam, egy részét pedig lereszeltem, azt szerettem volna, hogy jó krémes legyen a töltelék. Egy vastagfalú edényben a cukrokat elkezdtemmelegíteni, közben mozgattam az edényt körbe körbe, amíg meg nem karamellizálódott a cukor, ekkor hozzáadtam az almát. Ilyenkor a karamell összeáll darabokba, de ez majd elolvad a melegítéskor, nem kell megijedni.Vizet nem kell hozzá adni, elég levet enged az alma. Citromlével meglocsoltam és a fűszerekkel meghintettem, puhára pároltam, de nem főztem szét. Amikor elég puha lett, meghintettem étkezési keményítővel, elkevertem csomómentesre, majd a vanília kikapart magjait is hozzáadtam és félrettem hűlni. A keményítőt érdemes pici vízben csomómentesre keverni, úgy adni az almához, nem csomósodik össze. A cukor mennyiégét mindenki ízlésének megfeleőlen változtassa, ha valaki nem akar karamelles ízt, akkor lehet nyírfacukrot, édesítőt is használni. A megkelt tésztát 12 darabra osztottam, kis golyókat formáztam és 10 percig hagytam pihenni. Minden golyót kinyújtottam, alma töltaléket tettem a közepébe és jól becsomagoltam a végét, hogy ne nyíljon ki. Túl sok tölteléket nem szabad bele tenni, mert akkor szét fog szakadni. Az illesztéssel lefelé olajjal kifújt muffin tepsibe rakosgattam őket, a tepsi kikenése nagyon fontos, főleg régebbi tepsiknél, mert anélkül nem lehet egyben kiszedni az almákat. Letakarva hagytam kelni 25-30 percet, majd mindegyik közepébe egy-egy darab üres vanília rúd darabot dugtam. Fahájat kellett volna, nem találtam meg, de nagyon sok kiszárított üres vaníliarudam van, és így is nagyon jó lett. Lekentem őket felvert tojással és 180 fokossütőben nekem 25 perc alatt sültek meg. Nagyon finom, dekoratív és könnyen kézbe lehet kapni és menet közben enni, ami gyerekeknél főleg praktikus.