Kelt zserbó háromszög

Hozzávalók:


Hozzávalók: 35 dkg liszt, 1/2 élesztő, 2 evőkanál cukor, 5 dkg vaj, 1 tojás sárgája-fehérje szétválasztva, 1,5 dl tej, csipet só
Töltelék: 15 dkg darált dió, egy kis üveg baracklekvárCsokimáz: 3 evőkanál cukrozatlan kakaó, 2 evőkanál cukor, 2 evkanál víz, 5 dkg vaj

Elkészítés:


Az élesztőt langyos tejben a 2 evőkanál cukorral felfuttattam, hozzáadtam az átszitált liszthez, majd a puha vajjal, és a tojás sárgájával összedolgoztam, legvégül került bele a csipet só. Fényesre dagasztottam. Letakarva a konyhapulton kelesztettem a duplájára.

Amikor megkelt, kinyújtottam téglalap alakúra, megkentem vastagon baracklekvárral, majd megszórtam a dióval.

Feltekertem, mint amikor csigát akarunk készíteni, majd egy éles késsel készültek a háromszögek, egyszer jobbra, egyszer balra fordítva a kést

Az így kapott háromszögeket sütőpapírral bélelt tepsire tettem, majd addig pihentek letakarva, míg a sütő felmelegedett 180 fokra.

20 perc alatt készre sültek.
Ezalatt elkészült a csoki a tetejére: kis lábasban összeforraltam a vizet a kakaót és a cukrot – a víz a kakaó minőségétől függően lehet kevés a 2 kanál, nagyon kis kanalanként érdemes hozzáadni pár cseppet, ha szükséges. Alaposan kiforralom, miközben folyamatosan kevergetem, kb 5 perc. Amikor kész, leveszem a tűzről és belekeverem a vajat. Langyosra hűtöm, de időnként megkeverem. A kisült tésztát megcsurgatom vele.