Kínai briós

Elkészítés:


David Baranyai
16:03
David Baranyai
http://www.atable.pl/atableblog/2013/11/food-the-chinese-brioche-syndrome/
a krémben: fél l tej, 5 tojás sárgája, 80g cukor, 40g liszt, 30g kukoricaliszt, 1 vaníliarúd
tészta: 500g liszt, 50g cukor, 25g friss élesztő, 5g só, 2 tojás, fél deci meleg tej, 100g vaj
Extra: mazsola, brandy, 1 tojás sárgája, 1 evőkanál tej
először be kell áztatni a mazsolákat brandybe, ne aggódj, a sütés végére úgyis kimegy belőle az alkohol
David Baranyai
16:16
David Baranyai
A tészta: Azt ajánlja, hogy használj robotgépet. Langyos legyen a tej, oldd fel benne az élesztőt, tedd félre pár percre. A lisztet és a sót tedd bele a robotgép táljába, öntsd bele az élesztős tejet, fakanállal keverd el egy kicsit. Add hozzá az 5 tojást, közepes sebességen keverd egy pár percig a gépnek azzal a horgos keverőjével. Ezután add hozzá a cukrot, 3-4 percig újra közepes sebességen keverd. (Ez egy fontos lépés, itt képződik keményítő és glutén.)
Amikor elkezd elválni a tál falától, apránként hozzáadhatod a puha (de nem olvasztott) vajat. Érdemes egy kicsit lejjebb venni a sebességet ennél a résznél.
Amikor szépen elkeverődött a vaj, vegyük ki a tálat a gépből, szórjuk meg a tésztát egy kis liszttel, fedjük le egy konyharuhával, és kelesszük kb. 30 percig (amíg duplájára nem nő).
David Baranyai
16:22
David Baranyai
a krém: vágd fel hosszában a vaníliarudat és tisztítsd meg a magoktól. Forrald fel a vaníliát a tejjel, takard le, és tedd félre 10 percre. Keverd fel a tojássárgáját a cukorral addig, amíg fehér és krémes nem lesz. Add hozzá a liszteket, és keverd tovább. Szűrőn keresztül add hozzá a tejet, aztán az egészet főzd össze egy két három perc alatt, folyamatos lassú kevergetés mellett. Ezután tegyük félre hűlni.
David Baranyai
16:33
David Baranyai
Kicsit ki kell csapkodni belőle a levegőt, ezután a tészta egy negyedével be kell teríteni a sütőforma alját.
Belisztezett felületen belisztezett sodrófával 1-1.5 centi vastag téglalapra kell kinyújtani a tésztát. A lehűlt krémet rá kell kenni a tésztára úgy, hogy az egyik hosszabbik oldalnál hagyjunk ki 2-3 centit. (Ha túl sűrű a krém, brandyvel vagy tejjel oldhatjuk.)
David Baranyai
16:34
David Baranyai
Szórjuk rá a beáztatott mazsolákat, aztán tekerjük fel az egészet úgy, hogy a krém nélküli széllel tudjuk leszárni.
Tünde Biró
16:38
Tünde Biró
Pont a vaníliarúd magja kell, azt kell belekaparni.
David Baranyai
16:38
David Baranyai
Kb. 5 centis szeletekre vágjuk fel a rudat, egy szeletet helyezzünk a forma közepére, a többit pedig köré. Lehetőleg ne nagyon érjenek egymáshoz
akkor az
nem értek hozzá
csak fordítom neked
Tünde Biró
16:39
Tünde Biró
Jófej vagy!
David Baranyai
16:41
David Baranyai
1 órán keresztül keljen még ezután, 180 fokra melegítsük elő a sütőt,
keverjünk össze 1 tojás sárgáját fél deci tejjel, és ezzel nagyon óvatosan (hogy nehogy kipukkadjon a tészta) kenjük meg a tetejét a süteménynek.
Ezután 30-40 percig süssük
ennyi

Trükkök, tippek, praktikák:


Párizsban ettük, nagyon finom. Dávid megtalálta a receptjét es lefordította.