Krémes (szalalkális)

Hozzávalók:


Tészta:
30 dkg liszt
10 dkg vaj
10 dkg cukor
1 tojás
1/2 dl tej
1 dkg szalalkáli
Töltelék:
4 tojássárga
10 dkg grízes liszt
25 dkg cukor
vanília
1 liter

Elkészítés:


A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, 2 cipót készítünk belőle, 4 órát pihentetjük. Tepsi hátát megzsírozzuk, 2 lapot sütünk. A krém hozzávalóiból krémet főzünk (gőz fölött) folytonos keverés mellett. Még forrón beletesszük a 4 tojás habját és forrón megtöltjük a lapot. Rátesszük a másik lapot, porcukorral meghintjük. Ha kihűlt felvágjuk. Jó, ha egy napot áll.
Francia krémeshez:
Kihűlés után tejszínhabbal (amibe kevés fixálót tettünk) takarjuk be a krémet, majd rá a második tésztalapot, utána dermesztjük.