Krumplis-olajbogyós pogács

Hozzávalók:


20-25 darab
» 25 dkg liszt
» 1 ek szárított élesztőpor
» 2 szem krumpli
» 12,5 dkg vaj
» 2 tojás sárgája
» 1 dl tejföl
» só
» 6 dkg fekete olajbogyó
» 4 ág friss rozmaring
» fél marék szezámmag

Elkészítés:


A liszthez hozzákeverjük a vajat, élesztőt és egy kevés sót.
A megfőzött krumplikat krumplinyomón átpasszírozzuk és szintén hozzáadjuk a liszthez, majd a tojássárgájákat és a tejfölt is.
Jól összekeverjük, majd hozzáadunk még apró darabkákra vágott fekete olajbogyót és pár ág friss felaprított rozmaringot.
Kézzel összegyúrjuk a masszát, majd 15-20 percig pihentetjük.
Előtte lisztes sodrófával kinyújtjuk és összehajtogatjuk, és megy a hűtőbe pihenni.
15 perc elteltével újra kinyújtjuk sodrófával és pogácsaformákat szaggatunk ki belőle.
A kis pogácsák tetejét átkenjük felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal.
180-190 fokos légkeveréses sütőbe tesszük 20-25 percre.
Tálaláskor szobahőmérsékletűre hűtjük.